Beograd na dlanu

Bivši radnici zatražili privremenu zabranu otuđenja imovine PKB-a, protest ispred Predsedništva

Izvor: Insajder

Udruženje penzionera i bivših radnika PKB-a „RIT“ podnelo je zahtev sudu da privremeno zabrani otuđenje i opterećenje imovine ovog kombinata u državnom vlasništvu dok se sudski postupak po njihovoj tužbi ne okonča. Penzioneri PKB-a od ovog kombinata i države traže isplatu akcija u ukupnom iznosu od oko 850 miliona evra. Advokat udruženja “RIT” Saša Gemaljević navodi za Insajder da će u utorak biti održano pripremno ročište u ovom postupku kao i da će nakon toga penzioneri PKB-a organizovati novi protest ispred Predsedništva.

“Privremenu meru u kojoj smo tražili da sud odmah zabrani otuđenje i opterećenje zemljišta kako bismo obezbedili naša potraživanja podneli smo 16. maja. Jednostavno rečeno, mi tražimo da se zabrani otuđenje i opterećenje dok traje sudski postupak da se ne bi dogodilo da neko proda nešto i da, kada dobijemo spor, mi to ne možemo da naplatimo”, kaže Gemaljević.

Na ovu ideju su, kako dodaje, došli su nakon informacija da PKB Korporacija, koja je sa manjim delom imovine ostala u državnom vlasništvu, a protiv koje je Udruženje podnelo tužbeni zahtev za isplatu besplatnih akcija, otuđuje zemljište.

“Nakon što smo u Insajderovom pregledu nedelje videli da je PKB Korporacija oglasila na prodaju 55 hektara poljoprivrednog zemljišta, sastavili smo zahtev o privremenoj zabrani da ne bi osujetili naša potraživanja”, istakao je Gemaljević.

Bivši radnici opet ispred Predsedništva

Bivši radnici PKB-a, kako kaže Gemaljević, okupiće se u utorak, oko 11 ispred Privrednog suda u Beogradu nakon čega će, kako kaže, otići i do Predsedništva.

“Vraćamo se ispred Predsedništva jer odgovor na našu molbu za sastanak nikada nije stigao”, zaključuje Gemaljević.

Početkom februara ove godine oko 1.800 bivših radnika PKB-a tužili su ovu kompaniju i državu zbog neisplaćenih besplatnih akcija, a osnov za tužbu, videli su u pravnim transakcijama kojima je firma “iz društvenog kapitala nezakonito prevedena u državni, čime im je uskraćeno pravo na besplatne akcije”.

Država prodala imovinu, ali ne i dugove PKB-a

Podsetimo, PKB je deo svoje imovine, objekte, mehanizaciju i više od 16.500 hektara poljoprivrednog zemljišta nadomak gradske građevinske zone prodao kompaniji Al Dahra Irig za oko za oko 120 miliona evra. Tada je prodato i oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je prethodno prevedeno iz državne u privatnu imovinu PKB-a.

Prema istraživanju Insajdera koje je objavljeno u serijalu “Prodaja”, to je omogućeno odlukama i sporazumima koje su donosili predstavnici vlasti od 2009. do danas, a sve je sprovedeno Zaključkom Vlade iz 2015. kojim je naloženo državnom pravobranilaštvu da okonča upravne sporove i dozvoli da se državno zemljište upiše kao privatna svojina državnog kombinata.

Na taj način je zaobiđen Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji zabranjuje otuđenje državnog poljoprivrednog zemljišta kao dobra od opšteg interesa.

Arapima prodato i zemljište potrebno za brzu saobraćajnicu Beograd-Zrenjanin

Istraživanje Insajdera pokazalo je i da je Republika Srbija prodala Al Dahri čak i zemljište PKB-a koje je obuhvaćeno važećim projektom izgradnje brze saobraćajnice Beograd – Zrenjanin. Realizacija tog projekta značila bi da će država od Al Dahre morati da otkupljuje zemljište koje je nedavno prodala.

Da bi za otkup tog zemljišta Republika Srbija mogla da plati i do 20 puta veću cenu od one po kojoj je zemljište prodato Al Dahri, pokazuju podaci o nedavnoj ekproprijaciji poljoprivrednog zemljišta za izgradnju deonice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca.

Država i Javno preduzeće Putevi Srbije su, prema dokumentaciji u koju su uvid imali novinari Insajdera, zbog izgradnje tog puta, vlasnicima zemljišta u Jakovu i Boljevcu 2016. godine morali da plate nadoknadu u iznosu od 25 do 50 000 evra po hektaru dok je za hektar poljoprivrednog zemljišta u Surčinu isplaćivano čak 130 000 evra po hektaru. Zemljište je međutim Al Dahri, kroz postupak privatizacije PKB-a, prodato po znatno nižoj ceni, i to od 4 700 evra po hektaru.

Uprkos zvaničnoj dokumentaciji koja dokazuje da će država morati da otkupi zemljište koje je ranije prodala, predstavnici vlasti više puta su tvrdili da trasa budućeg autoputa neće prolaziti kroz zemljište prodato Al Dahri. Na pitanje Insajdera na koji način će to biti izbegnuto, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da će te predloge dati struka, da ideja već postoji ali da neće da je otkriva.


Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x