Beograd na dlanu

Bivši radnici PKB-a blokirali saobraćaj oko Skupštine i RTS

Beogradski glas (Beta) – Udruženje penzionera i bivših radnika Poljoprivredne korporacije “Beograd” (PKB) održava protest u centru Beograda, a saobraćaj oko Skupštine Srbije i RTS je blokiran.

Okupljeno je oko 300 penzionera i bivših radnika PKB, a trenutno se nalaze ispred grade RTS ispred koje se nalazi obezbeđenje.

Udruženje penzionera i bivših radnika Poljoprivredne korporacije “Beograd” (PKB) najavilo je uoči protesta da će blokirati saobraćaj. Oni zahtevaju da im se isplate naknade na ime akcija koje nisu dobili zbog nezakonite promene statusa tog preduzeća, rekao je agenciji Beta predsednik tog udruženja Milinko Miladinović.

Udruženje je, kako je rekao, već pokrenulo sudski proces, ali se ročište odložilo i peti put, a u medjuvremenu u decembru prošle godine dobilo je ponudu predsednika odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića da se sudski poravnaju, ali se Marinović od tada ne javlja ni na telefon.

Društveno preduzeće PKB je 2015. godine raznim zaključcima, a jedan od njih je potpisao i sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić, prešlo u državno vlasništvo, a kada je 2018. godine prodato kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po Zakonu o privatizaciji radnici su imali pravo na akcije, ali im je to pravo uskraćeno.

Udruženje koga čini oko 3.000 penzionera i bivših radnika sada na ime naknada potražuje oko 11 miliona evra.

PKB, odnosno najveći deo te firme je prodat 2018. godine za 122 miliona evra kao imovina u koju spada oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, stočni fond od oko 17.000 grla, na desetine mašina i rezervnih delova.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x