Beograd na dlanu

“Obustaviti nelegalnu izgradnju gondole, sprečiti uništavanje Kalemegdana”

Beogradski glas (Beta) – Inicijativa “Ne davimo Beograd” pozvala je na obustavljanje aktivnosti na sprovođenju projekta gondole Kalemegdan Ušće, ocenivši da se projekat sprovodi uz “svesno kršenje zakona gradskih vlasti”.

Inicijativa je ocenila da je najava izgradnje gondole “jedan u nizu napada gradske vlasti na zaštićena prirodna i kulturna dobra Beograda”, kao i da znači “dalju i nepovratnu devastaciju” beogradskih obala, zaštićenih vizura, parka ‘Ušće’ i Beogradske tvrđave.

“Uz bahato ignorisanje zakona, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda je odobrio, a Skupština grada usvojila Plan detaljne regulacije gondole Kalemegdan Ušće kojim se legalizuje dalja devastacija Beograda”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je projektom gondole predvidjeno da jedna stanica bude ugradjena u zidine Beogradske tvrdjave, koja je zaštićeni spomenik kulture od izuzetnog značaja, a da će njeni stubovi visine i do 45 metara nalaziti u zoni zaštićenih gradskih vizura.

Inicijativa dodaje da su pre dva meseca slučaj gondole prijavili Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ali da nadležna inspekcija još uvek nije postupila po toj prijavi.

Govoreći o ekonomskoj strani projekta, Inicijativa “Ne davimo Beograd” ocenjuje da će beogradsku gondolu plaćati svi gradjani Srbije, zato što je od potrebnih 15 miliona evra, “od čega 5 miliona evra iz beogradskog budžeta, a čak 10 miliona evra iz budžeta Republike Srbije”.

“Preliminarna finansijska analiza koju je naručilo JP Skijališta Srbije pokazuje da će izgradnja gondole koštati između 17 i 30 miliona evra, da se povrat investicije očekuje u roku od pet ipo do deset godina, i to ukoliko bude moguće da gondola u gradu košave bude operativna punih 330 dana u godini i da se godišnje proda preko 1.8 miliona ulaznica po ceni od čak 450 dinara”, navodi se u saopštenju.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x