Beograd na dlanu

“Vesić preti da ugrozi autentičnost Beogradske tvrđave”

Izvor: Fonet

Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) zatražilo je da se sudbina i izgled Beogradske tvrđave i Beograda vrate u nadležnost stručnjaka, uz ocenu da zamenik gradonačelnika Goran Vesić, odlučnošću da na tvrđavi izgradi žičaru sa gondolom, preti da dovede u pitanje kulturno-istorijsku autentičnost tog spomenika.

Takvo njegovo reagovanje na sudove i upozorenja stručnjaka – čije argumente kvalifikuje kao “histeriju” – nalaže nam da se najodlučnije usprotivimo prepuštanju sudbine istorijskih i kulturnih spomenika, identiteta naših gradova, ljudima čije su ambicije i moć u očiglednoj nesrazmeti sa njihovim obrazovanjem, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća na Vesićev intervju dnevnom listu Blic od 22. septembra, u kojem se navodi da će “Beograd imati gondolu koja će povezivati Kalemegdanski park i Ušće”.

Ovu promenu nikakva histerija agresivne manjine neće zaustaviti”, rekao je tada Vesić, navodi se u saopštenju Odeljenje jezika i književnosti SANU.

Odeljenje istorijskih nauka SANU se odlučno usprotivilo izgradnji žičare sa gondolom, koja treba da bude izgrađena između Tvrđave – Vesić kaže: “Kalemegdanskog parka” i leve obale Save, podseća se u saopštenju.

Podršku ovom stavu dalo je i Odeljenje jezika i književnosti SANU, kao i Predsedništvo SANU.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x