Beograd na dlanu

Vučić: Nadležni organi već ustanovili odgovornost za rušenje u Savamali, naselje sada vredi 10.000 puta više

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da naselje Beograd na vodi nije potpuno privatno vlasništvo i da je u okviru tog projekta 32 odsto javnih površina koje će nakon završetka izgradnje naselja vredeti “10.000 puta više nego pre sedam godina”.

Vučić je tokom obilaska završnih radova na izgradnji tržnog centra “Galerija Beograd”, u okviru Beograda na vodi, to rekao upitan koliko gradjane Srbije i gradjane Beograda košta izgradnja privatnog naselja Beograd na vodi.

“Ovde je javno 32 posto površina. Što se tiče naselja 10.000 puta je veća njihova vrednost od vrednosti pre sedam godina, vrednost koju ima država i grad Beograd je 10.000 puta veća”, rekao je Vučić, ali nije naveo koliko su država, odnosno grad Beograd, uložili novca u izgradnju tog naselja.

Na pitanje koliko je objekata uklonjeno da bi bilo izgradjeno naselje Beograd na vodi i šta je sa slučajem bespravnog rušenja u naselju Savamala u toku izborne noći 2016. godine, Vučić je rekao da su zbog izgradnje Beograda na vodi uklanjani “i legalni i bespravni objekti”, pri čemu su vlasnici legalnih objekata dobili velikodušno obeštećenje.

Vučić je na pitanje o odgovornosti za rušenje objekata u Savamali naveo je da su to “nadležni organi već ustanovili”.

Alabar: Srbija mesto gde vredi dolaziti jer pruža dobro poslovno okruženje

Vučić je u obilasku gradilišta tržnog centra “Galerija Beograd” u okviru projekta “Beograd na vodi” najavio da će on biti uskoro otvoren, a da će izgradnja Kule koja će imati 42 sprata biti završena pre roka, u novembru iduće godine.

“Ovo je najveće gradilište ne samo u Srbiji već i u Jugoistočnoj Evropi gde je uposleno 2.850 radnika, od kojih je 200 stranaca”, rekao je Vučić.

On je istakao da su sa lokacije “Beograda na vodi” uklonjena 573 objekta i da je na tom mestu sada najlepša promenada, koja je ponos cele Srbije.

Rekao je i da je zadovoljan dinamikom radova na izgradnji “Beograda na vodi”, navodeći da je bilo mnogo problema i opstrukcija, kao što je blokiranje iseljavanja ljudi koji su na prostoru uz reku bespravno živeli ili radili u nelegalnim objektima, pa sve do pandemije korona virusa.

Investitor projekta “Beograd na vodi” je kompanija Igl hils iz Ujedinjenih Arapskih Emirata čiji prvi čovek Muhamed Alabar je u obilasku gradilišta rekao da je Srbija mesto gde “vredi dolaziti” jer pruža dobro poslovno okruženje.

“Beograd je grad koji se razvija, a ovaj projekat pruža novi doživljaj”, kazao je Alabar dodavši da će projekat “Beograd na vodi” pomoći u razvoju turizma, otvaranju novih radnih mesta.

On je ponovio je da će u “Beograd na vodi” do završetka projekta biti uloženo oko 3,5 milijardi dolara, a da je do sada u izgradnju uloženo 300 miliona dolara i još 200 miliona dolara u tržni centar.

“Galerija Beograd” biće najveći tržni centar u regionu, prostiraće se na 300.000 kvadratnih metara, od čega je 93.000 kvadrata prostora za izdavanje i 3.600 parking mesta.

Izgradnja tržnog centra traje oko tri i po godine, na parceli od šest hektara. Imaće tri velika prostora za porodičnu zabavu, 500 lokala, bioskope, a na krovu planiran je uredjen prostor na kome će biti moguće organizovati prezentacije i dogadjaje.

Ugovor o realizaciji projekta “Beograd na vodi” na desnoj obali Save u centu Beograda, u vrednosti oko 3,5 milijardi evra, potpisali su aprila 2015. godine predstavnici Vlade Srbije i kompanije Igl hils.

Tim ugovorom su predvidjena zajednička ulaganja na lokaciji od oko 177 hektara gde će biti nekoliko stambenih zgrada i hotela, tržni centar i Kula “Beograd” visoka 168 metara.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x