Beograd na dlanu

Zaposleni će ipak morati da prilažu račune za gradski prevoz

Izvor: Beta

Radnici u brojnim preduzećima u Srbiji moraće i nadalje da prikupljaju i predaju svojim administrativnim službama račune od karata za vožnju u javnom prevozu, račune iz taksija ili za gorivo sa pumpe, u slučaju da to poslodavac od njih traži kako bi izbegao dodatno oporezivanje obavezne naknade ovog troška zaposlenima, piše “Politika”.

To pravilo, kako tvrde u Ministarstvu finansija, ipak nije ukinuto, kako su nedavno protumačili predstavnici sindikalnih organizacija, a na snazi je otkako je u toku 2019. izdato službeno mišljenje ovog ministarstva da se na isplate zaposlenima ne plaća porez na dohodak građana samo u slučaju kada se nastali troškovi mogu dokumentovati odgovarajućom verodostojnom računovodstvenom ispravom.

U protivnom, firme koje ne dokažu nastali trošak na taj iznos će plaćati porez na zaradu po stopi od 10 odsto.

U Ministarstvu finansija podsećaju, kako piše “Politika”, da je odredbom člana 18 Zakona o porezu na dohodak građana propisano da se ne plaća porez na zarade na primanja zaposlenog od poslodavca po osnovu naknade dokumentovanih troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada, do visine cene mesečne prevozne karte u javnom saobraćaju, odnosno do visine stvarnih troškova prevoza, a najviše do 3.988 dinara mesečno.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x