Društvo

Burna rasprava sudija, advokata i novinara zbog suđenja za ubistvo Ćuruvije

Beogradski glas (Beta) – Pitanje novinarstva i kršenja pretpostavke nevinosti u sudskim procesima izazvalo je burnu raspravu advokata, novinara i sudija na skupu u Beogradu koja se povela zbog komentara predsednika Komisije za istraživanje ubistva novinara Verana Matića o suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Nakon što je Matić izjavio da ima utisak da sudsko veće koje vodi slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije pojedinim odlukama pokazuje jasnu nameru da oslobodi optužene za ubistvo, reagovao je Visoki savet sudstva i Društvo sudija Srbije ocenjujući da je prekršio pretpostavku nevinosti, a Advokatska komora Beograda predložila je izmene Krivičnog zakona.

Kako je danas na skupu rekao predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor ideja je da se „zaštiti pravo okrvljenog“, zbog čega i predlaže da se uvede krivično delo za koje bi funkcionerima, novinarima i urednicima bila zaprećena kaza do tri godine zatvora ako objave izjavu ili vest kojom krše pravo na pretpostavku nevinosti.

„Sloboda izražavanja nije apsolutna i pravo građana da budu informisani nije apsolutno mora biti u ravnoteži sa pravom na pravično sudjenje i pravom na privatnost“, kazao je Tintor na okruglom stolu u Udruženju novinara Srbije.

On je naveo da „mediji presuđuju“ i da zbog toga „nije bilo šanse pravično suditi u pojedinim predmetima“, te da bi novinari morali da stvaraju atmosferu u javnosti da niko nije kriv dok sud ne utvrdi suprotno.

Tintor je kazao i da bi novinari trebalo da cene verodostojnost izjava kako bi sprečili kršenje pretpostavke nevisnosti, a kada je bio upitan da li to znači da treba da se ispituje verodostojnost izjava predsednika ili ministra, odgovorio je negativno, jer je „dovoljno ako je to snimljeno kamerom ili dikatafonom“.

Sa njim se nije složio njegov kolega adovkat Zdenko Tomanović, koji kazao da je ocena Društva sudija Srbije neadekvatna, a predlog Komore „apsolutno neprimerena“.

„Ne može se ići u zatvor ako neko sumnja u lošu praksu“, naveo je Tomanović i naglasio da je obaveza novinara da razotkriva sve sumnjive situacije.

„Nema pravene sigurnosti bez pretpostavke nevinosti, ali nema ni slobodnog građanina ako nemamo slobodnog novinara, nema zdravog društva bez slobodnog novinara i prava njegovog da nekad zadre u neprikosnovena prava pojedinca“, ocenio je advokat.

Tomanović je kazao da politička elita u Srbiji glavni kreator negovanja pravne nekulture, da je politika vlada pravosuđem, odnosno da je „srpsko pravosuđe zavisno i da u njemu postoje samo nezavisne sudije kao pojedinci“.

Zamenik predsednika Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović rekao je da slobode mišljenja i izražavanja imaju ograničenja i da novinar ne sme da iznosi paušalne ocene, odnosno da kritika koju upućuje mora da bude zasnovana na činjenicama.

„Novinar mora da bira reči, mora da vodi računa o tome kakav će efekat to izazvati u javnosti, ovde je data ideja da će sud osloboditi okrivljene, a da u stvari treba da ih osudi“, kazao je sudija.

Medjutim, on nije precizno objasnio kako je to Veran Matić prekšio pretpostavku nevinosti optuženih, obzirom da je u svom komentaru izneo i argumente za svoju sumnju.

Na tačnom objašnjenju sudije insistirala je novinarka Ljiljana Smajlović, ali je Hadžiomerović odgovarao načelno, posle čega je na kraju ocenio „da svako ima pravo na svoje mišljenje i da može da ga zadrži“.

Novinar NIN-a Vuk Cvijić ocenio je da on, kao i svi novinari treba da imaju obavezu da pišu o toku sudjenja za ubistvo Slavka Ćuruvije.

„Ja očekujem od predsednika Komisije za istraživanje ubistva novinara da tako reaguje“, kazao je Cvijić i dodao je posebno problematično to što je od svih predmeta izabran slučaj ubistva novinara kao primer za kršenje pretpostavke nevinosti.

U polemici sa advokatom Tintorom, novinar je više puta ocenio da se vrši zamena teza i da je u konkretnom slučaju reč o „vremenu Slobodana Miloševića, kada je država ubijala“.

„Pretpostavku nevinosti krše mediji bliski vlasti, tu nema ni ‘M’ od medija, ovde se novinarima preti, fizički su napadni“, rekao je Vuk Cvijić.

Skupu je prisustvovao i Veran Matić, koji je naveo da je i ranije iznosio slične ocene, da one nisu izazvale oštre rekacije i da ona izostaje „pri svakodnevnom kršenju pretpostavke nevinosti od strane izvršne vlasti“.

On je pdosetio da je 1998. tadašnjim zakonom o informisanju počela „sistamatska hajka“, da su sudovi donosili drakonske kazne koje su dovele do „čišćenja novinarske profesije“.

Matić je ponovio svoj stav da veruje da je na sudsko veće koje postupa u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije vršen pritisak, ali da je on „nevidljiv“ i poručio da je bezbednost novinara u Srbiji danas ugrožena.

„Novinari posebno oni koji se bave istraživačkim novinarstvom su bezbednosno ugroženi, mislim da je pravosuđe u ozbiljnoj krizi i mislim da postoji jako puno razloga da zajedno treba da radimo na razumevanju naše funkcije i uloge“, poručio je Matić.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x