Društvo

Država na trudnicama i porodiljama uštedela 20 milijardi, a u isto vreme otpisani dugovi Srbijagasu od 144 milijardi dinara

Izvor: N1

Godinu dana od usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom oko trećine žena je oštećeno njegovom primenom, izjavila je u Novom danu Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Portal Bebac je objavio informacije koje je dobio od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o broju korisnika prava iz Zakona o finansijskoj podršci porodicama.

“Više od 13.000 žena prima platu manju nego što je imala do tada, a tek oko 25.000 prima onakvu platu kakvu je imalo i pre primene zakona”, rekla je Ružičić.

Dodaje da se došlo do podataka da tek oko 38.000 žena prima bilo kakvu nadoknadu tokom trudničkog odnosno porodiljskog, a godišnje se rodi oko 65.000 beba.

“Jedan jak utisak su ostavili ovi podaci na mene, a to je koliko mame ćute. Reakcija mama nije onakva kakvu bi ja volela da vidim”, kaže Ružičić i ocenjuje da su ljudi generalno obeshrabreni i ne veruju da mogu nešto da promene.

Psihološkinja i istraživačica Fondacije Centar za demokratiju Sarita Bradaš je rekla da porodilje i porodice sa decom teško dolaze do ostvarivanja svojih prava.

“Analize su pokazale da ovaj zakon sadrži neustavne odredbe i odredbe koje su u suprotnosti sa međunarodnim standardima i konvencijama”, ističe ona.

Bradaš dodaje da se umanjuju već postojeća prava i naglašava da je to tendencija u mnogim oblastima, a pogotovo u oblastima socijalne zaštite.

“Kada se izračunaju podaci portala Bebac, na ovom pravu država je uštedela blizu 20 milijardi dinara, a u isto vreme su otpisani dugovi Srbijagasu u iznosu od 144 milijardi dinara. Znači na udaru su oni koji su najslabiji i najranjiviji”, smatra Bradaš.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x