Društvo

Dvoje državljana Srbije sa kruzera pozitivno na koronavirus, Lončar: Apsolutno nema mesta za paniku

Beogradski glas (Beta) – Dvoje državljana Srbije, članovi posade broda „Dajmond prinses“ u Japanu, testirano je pozitivno na koronavirus, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da je ministarstvo inostranih poslova Japana obavestilo ministarstvo u Beogradu da je na virus pozitivno dvoje od preostalih jedanaest državljana Srbije, S.O. (29) i M.T. (30).

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije radi na tome da dobije informaciju kada će oni biti iskrcani i u koju bolnicu će biti smešteni, dodao je Dačić, saopštilo je ministarstvo.

Ambasada Srbije u Japanu je u stalnom kontaktu sa njima, svi državljani Srbije na brodu imaju brojeve telefona ambasade koje mogu da pozovu 24 časa.

Rečeno im je, kako se navodi, da treba da traže da kontaktiraju ambasadu ukoliko budu smešteni u bolnicu.

Poslednja grupa putnika testirana pozitivno na virus smeštena je u novootvorenu bolnicu oko 300 kilometara od Tokija, u blizini Nagoje.

Postoji mogućnost da i dvoje naših državljana bude smešteno u tu bolnicu, ukoliko bude bilo kapaciteta.

Oko 3.700 putnika i članova posade 56 nacionalnosti bilo je na kruzeru koji je stavljen u karantin 5. februara u Jokohami pošto je jedan putnik koji se iskrcao u Hongkongu bio pozitivan na koronavirus.

Lončar: Apsolutno nema mesta za paniku zbog koronovirusa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da apsolutno nema razloga za paniku zbog koronovirusa, kao i da država čini sve što struka nalaže, ali i da gradjani treba da urade i ono što je do njih.

„Ipak ne može država sve, ne može niko umesto mene da češče nego obično pere ruke, ili da izbegava umesto mene zatvorene prostore gde ima dosta ljudi, potrebno je uzimati više vitamina“, rekao je Lončar za Radio televiziju Srbije.

On je apelovao na medije da se ne šire dezinformacije, navodeći i da nemamo nijednog pacijenta sa koronovirosum.

„Ne može niko da garantuje da neće doći koronovirus u Srbiju ali, kako kažem, sve ostalo zavisi od nas“, rekao je Lončar dodajući da je država i za takvu mogućnost „apsolutno spremna“.

On je najavio i poseban sajt koji će biti vezan za koronavirus i pozvao sve da se bave samo zvaničnim činjenicama i podacima.

Takodje, naglasio je da se preko 97-98 procenata ljudi koji dobiju koronavirus najnormalnije oporavi i nastavlja život bez problema.

Prema njegovim rečima, ugrožene su starije osobe koje imaju neke dodatne hronične bolesti.

On je rekao da mu predstoji i susret za direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom koji je u poseti Srbiji.   

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x