Društvo

Komemoracija na 21. godišnjicu od NATO bombardovanja zgrade RTS-a

Izvor: Beta

Pre dvadeset jednu godinu, tokom emitovanja vestu, u noći izmedju 22. i 23. aprila 1999, NATO je bombardovao zgradu Radio-televizije Srbije i ubio 16 zaposlenih.

Naziv ovogodišnje komemoracije, koja je održana simbolično u dva sata i šest minuta, je “Sećanje na nedužne”, prenosi RTS.

U ime porodica stradalih radnika RTS-a, govorio je Miroslav Medić brat stradalog Siniše Medića.

On je rekao da je 16 radnika RTS-a “na svirep način mučki ubijeno na svojim radnim mestima bez prava da se zaštite i da se sklone na sigurno bar u vreme vazdušne opasnosti”.

“Ubijeni su od strane NATO zemalja koje su zgradu RTS-a proglasili za legitiman vojni cilj suprotno svim do tada poznatim pravilima i običajima ratovanja, iako su znali da se u njoj nalaze samo civili koji su obavljali svoj posao”, rekao je Medić.

U napadu su poginuli: Jelica Munitlak, šminker, Ksenija Banković, video-mikser, Darko Stoimenovski, tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović, tehničar u masteru, Dragorad Dragojević, radnik obezbedjenja, Dragan Tasić, električar, Aleksandar Deletić, kamerman, Slaviša Stevanović, tehničar, Siniša Medić, dizajner programa, Ivan Stukalo, tehničar, Dejan Marković, radnik obezbedjenja, Milan Joksimović, radnik obezbedjenja, Branislav Jovanović, tehničar u masteru, Slobodan Jontić, monter, Milovan Janković, precizni mehaničar, i Tomislav Mitrović, režiser programa.

Zbog pandemije korona virusa, a u skladu sa pravilima koja su na snazi u našoj zemlji, RTS i porodice stradalih ove godine nisu u mogućnosti da organizuju komemorativne dogadjaje kojima se svakog 23. aprila podseća na ovu veliku tragediju, navodi se na sajtu RTS-a.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x