Društvo

Obeleženo 19 godina od ubistva novinara Milana Pantića

Izvor: Beta

Na groblju u Jagodini danas je, na godišnjicu ubistva dopisnika Večernjih novosti Milana Pantića, održan pomen nakon čega su porodica, prijatelji i kolege novinari položili cveće na mesto gde je Pantić ubijen i na bistu na trgu koji nosi njegovo ime.

Novinarska udruženja i Večernje novosti, za koje je ubijeni jagodinski novinar Milan Pantić radio kao dopisnik, zatražili su danas da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme istragu o ubistvu Pantića koje ni posle 19 godina nije rasvetljeno, a ubice i nalogodavci još nisu pronadjeni.

Dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine „udarcima tupim predmetom u glavu“ u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice.

Pantić je pisao o korupciji i kriminalu u Jagodini i tom delu Srbije.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti Milan Babović je izjavio da je paradoksalno da je mučko ubistvo Milana Pantića do sada istraživalo sedam radnih grupa a da je njihov rezultat nula.

„Ispred kolektiva Večernjih novosti dajemo apsolutnu podršku Komisiji za rasvetljavanje ubistava novinara da se ovim slučajem, koji nema epilog već 19 godina, pozabavi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal. Zato što je brutalno ubistvo Milana Pantića na ulazu u njegov dom, savršeni primer dobro organizovanog zločina“, rekao je Babović.

Babović je naglasio da je Milan Pantić hrabro i beskompromisno pisao o sumnjivim privatizacijama Jagodinske pivare i Cementare u Popovcu.

„Verovatno je bio tada trn u oku moćnicima koji su o tome odlučivali i kojima je svojim objektivnim i istinitim pisanjem pokvario račun. Mi, kao njegove kolege, nećemo se smiriti dok istina o njegovom mučkom ubistvu ne izadje na videlo i dok neposredni egzekutori i, ono što je najbitnije, nalogodavci tog gnusnog zločina, ne budu privedeni pravdi, rekao je Babović.

Udruženje novinara Srbije je ponovilo zahtev da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme istragu o ubistvu Pantića i da se konačno može sledeće godine reći da su pronadjene ubice i nalogodavci ubistva Milana Pantića.

„Milan Pantić je ubijen 2001. godine posle promena u Srbiji. Bio je jedan od nas koji smo verovali da je došlo vreme slobode za štampu, da će moći slobodno da se piše o korupciji, zloupotrebama. Tu iluziju je platio glavom. Mi ne smemo zaboraviti Milana Pantića a državi poručujemo da mora da uradi sve da se pronadju odgovorni za njegovo ubistvo“, kazao je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Radomirović je rekao da pomenu prisustvuje i novinar portala „Žig info“ iz Grocke Milan Jovanović koji je, pukom srećom, izbegao sudbinu Milana Pantića.

„Ali u njegovom slučaju vidi se da država, kada hoće, može da pronadje i one koji su naredili napad na novinara i one koji su ga izvršili. Pozivam Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal da preuzme istragu da bismo konačno dobili odgovor koji čekamo 19 godina“, rekao je Radomirović.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x