Društvo

Od 34 državna preduzeća čak 22 ima v.d. direktore, većini odavno istekao mandat

Izvor: Beta

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) je danas saopštila da je podnela predlog za brisanje nezakonitih zastupnika javnih preduzeća iz registra.

Kako je navedneo, od 34 preduzeća u državnom vlasništvu na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima, samo devet ima direktore izabrane na konkursu, kao što nalaže zakon, dok su u 22 na čelu vršioci dužnosti direktora.

U još tri preduzeća nije bilo moguće utvrditi u kojem statusu je direktor.

Od 22 slučaja “v. d. stanja” (13 javnih preduzeća i devet akcionarskih društava ili društava sa ograničenom odgovornošću), u čak 19 je istekao mandat v.d. direktora, koji je zakonom ograničen na najduže 12 meseci.

“Sve odluke i ugovori potpisani od strane tih 19 gradjana koji nezakonito rukovode javnim preduzećima posle isteka mandata su ništavi, što je već utvrdjeno najmanje jednom sudskom presudom. U tom predmetu je zaposleni dobio spor protiv JP Pošte Srbije, jer je rešenje protiv njega doneto na osnovu pisanog ovlašćenja v.d. direktorke kojoj je istekao mandat”, istakla je TS u saopštenju.

Kako se dodaje, “s obzirom na to da ovakvo nezakonito stanje može doneti nesagledive štetne posledice, TS je podnela je Ministarstvu privrede predlog da za tih 19 preduzeća izvrši nadzor, da o tome obavesti Vladu Srbije kao osnivača i inicira pokretanje postupka za izbor direktora kao i da obavesti druge nadležne organe o potrebi vršenja inspekcijskog nadzora nad aktima javnih preduzeća koja su doneta od strane neovlašćenih lica i njihovog proglašavanja ništavim”.

TS je takodje dostavila Agenciji za privredne registre inicijativu da pokrene postupak promene podataka o zastupnicima javnih preduzeća u registru i na taj način, kaka je navedeno, “spreči dalje nastupanje štetnih posledica koje netačni podaci mogu proizvesti u pravnom poretku i prometu”.

O imenovanjima direktora i v.d. direktora svih 34 preduzeća u periodu od 2012. godine, kada je usvojen Zakon o javnim preduzećima kojim su javni konkursi za izbor direktora postali obavezni do danas, TS je prikupila detaljne podatke.

U nekim od preduzeća od tada nije okončan nijedan konkurs i imaju vršioce dužnosti već sedam ili osam godina, a rekord drži JP Putevi Srbije u kome v.d. status traje devet godina.

Prema podacima TS, u 19 preduzeća nisu okončani konkursi koji su raspisani 2017. godine, prvi čemu su u šest od njih konkursi raspisivani i 2013. i takodje nikada nisu okončani, u jednom nije završen konkurs iz 2015. pre raspisivanje novog, a u šest preduzeća je konkurs iz 2016. ostao bez epiloga pa je raspisan novi, koji takodje nije rezultirao imenovanjem direktora.

Na spisku javnih preduzeća koja trenutno nemaju zakonite direktore ili vršioce dužnosti su Nacionalni parko “Djerdap”, Državna lutrija, EPS, ETV, Nacionalni park “Fruška gora”, Nacionalni park “Kopaonik”, Koridori Srbije, Mreža most, Nuklearni objekti Srbije, Pošta Srbije, Putevi Srbije, PEU Resavica, Srbija kargo, Srbija voz, Srbijagas, Srbijašume, Nacionalni park “Stara planina”, Nacionalni prak “Uvac” i Železnice Srbije.

Za JP “Šar planina” nije bilo moguće utvrditi u kakvom je statusu čelni čovek, ali sudeći po dostupnim podacima ni ono nema zakonitog direktora, ukazala je TS.

Vršioci dužnosti rukovode i preduzećima Transnafta, Infrastrukture železnice Srbije i Tvrdjava “Golubački grad”, ali njihov mandat još nije istekao.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x