Društvo

Okrugli sto „Mediji i javni dijalog u Srbiji“: Dijaloga u društvu nema, a neophodan je

Izvor: Beta

Dijaloga u društvu i u medijima u Srbiji nema ni o jednoj temi, a neophodan je da bi se popravilo stanje u društvu, rečeno je u Beogradu na okruglom stolu „Mediji i javni dijalog u Srbiji“ u organizaciji Agencije Beta.

U susret novom krugu dijaloga političkih faktora uz pomoć nevladinog sektora i eksperata o poboljšanju izbornih uslova, Direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da je opasno pomisliti da je dijalog nemoguć o nekim temama i s nekim akterima.

„Dijalog će biti nastavljen kada se ispune preduslovi, pre svega kad bude formirana nova Vlada, kada do kraja bude konstituisana Skupština, kada se stvori jasnija slika“ rekao je Antonijević i dodao da je Evropski pokret upoznat sa planovima za nastavak dijaloga.

Antonijević je potvrdio da mediji neće ni tada prisustvovati medjustranačkim razgovorima jer je procenjeno da je tako dijalog otvoreniji, a na pitanje da li je u redu da se raspravlja o Javnom servisu RTS bez Javnog servisa, objasnio da to pokazuje „slabost javnog servisa“.

Programski direktor organizcije „Crta“, Raša Nedeljkov, ocenio je da je teško razgovarati kada svi sagovornici ne vide na isti način šta je problem, a posebno kada društvo ne gaji kulturu dijaloa ni u jednoj oblasti, a u Srbiji je tako.

Po njegovom rečima tu su „zakazali“ mediji, pre svih javni servisi na kojima se ne može videti dijalog ni o čemu.

Istraživanje je pokazalo da „pet meseci posle afere ‘Krušik’, oni koji se informišu preko RTS-a nisu čuli za taj slučaj“, a tokom epidemije korona virusa nije bilo nijedne debatne emisije gde bi stručnjaci, lekari, suočili stavove.

„Kao društvo smo pokazali duboku nezrelost, a imamo i višak sujete kome god da se uputi kritika, pa kad hoćemo da ukažemo na loše poteze vlasti, oni nas proglase za opoziciju i neprijatelje, a kad ukažemo opoziciji da se za neke stvari nisu dobro pripremili, čujemo da smo na strani vlasti“, rekao je Nedeljkov.

On je rekao da su u kampanji pred junske izbore u Srbiji političeri organizovali „besmislene dogadjaje samo radi slikanja“, a novinari to samo prenosili, bez ikakvih pitanja.

Najavio je da će „Crta“ narednih dana objaviti izveštaj posmatračke misije o proteklim izborima i listu od 17 novih preporuka za unapredjenje izbornog procesa.

Generalna sekretarka NUNS-a Tamara Filipović Stevanović je rekla da su „mediji ogledalo društva“ i da se ne može očekivati da oni ponude platformu za dijalog, ako „u društvu vladaju neobrazovanost, bezobrazluk i agresija“.

Ocenila je da su političari vladajuće stranke „rasturili opoziciju“, a onda, „u nedostatku protivnika, medije proglasili za neprijatelje“ jer izveštavaju o analizama nezavisnih tela.

Filipović Stevanović je dodala da je ove godine bilo 148 napada i slučajeva pritiska na novinare što je najviše još od 2008. godine.

Novinarka Jelka Jovanović je rekla da smatra da mediji jesu „donekle odgovorni za polarizaciju“ u društvu.

S druge strane ukazala je da osnivači ili REM ne reaguju na televizijski program koji čitav dan prikazuje „rijaliti“ a izmedju emisija o tome, kako je rekla, prikazuje „predsednika države s nekim opskurnim likovima koji se predstavljaju kao novinari“.

Glavni urednik Agencije „Beta“, Dragan Janjić, rekao je da je veliki problem to što se mediji u Srbiji smatraju „alatom za ostvarivanje ličnih ciljeva, a ne sredstvom koje treba da koristi javnom interesu“.

Na okruglom stolu je rečeno da su mogući bolji uslovi za dijalog, ali da pre svega zavise od volje vlasnika i urednika medija.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x