Društvo Srbija Televizija

Otvoreno pismo novinara Slobodne Televizije NUNS-u

Drage kolege novinari,

Obraćamo vam kao udruženju novinara koje kao svoju najveću vrednost baštini NEZAVISNOST. Da li postoji nezavisno novinarstvo u Srbiji? Mi, novinari Slobodne Televizije, mislimo da treba da postoji. Smatramo da su reči poput SLOBODA i NEZAVISNOST od presudne važnosti za novinarsku profesiju. Jer, ako niste slobodan i nezavisan čovek, onda nikako ne možete biti novinar.

Međutim, krupni kapital odlučio je da nas opstruiše u toj nameri. Odlučio je da nam ne dozvoli da se bavimo novinarstvom. Krupni kapital je odlučio da nas osujeti u nameri da naše objektivno izveštavanje stigne do građana Republike Srbije. Krupni kapital odlučio je da spreči da budemo novinari.

Već godinu i po dana uspevamo da kvalitetnim izveštavanjem pariramo finansijski znatno jačim redakcijama informativnog programa drugih televizija u Srbiji, koje građani ove zemlje mogu da prate putem jednog od dva najveća kablovska operatera. Regulatorna agencija za elektronske medije, odlukom od 31. oktobra prošle godine, dodelila je Slobodnoj Televiziji dozvolu za televizijsko emitovanje, čime je naša televizija stekla pravo i obavezu da svoj program emituje najmanje putem jedne elektronske komunikacione mreže. Međutim, od tog trenutka kompanija SBB počinje da ugnjetava našu televiziju odbijanjem da uvrsti program Slobodne TV u svoju mrežu kanala.

Ali tu nije kraj. Ulaženjem u bespotrebne sudske sporove, kompanija SBB nastavlja da šikanira našu televiziju sa ciljem daljeg finansijskog ugnjetavanja male TV stanice kakva je Slobodna TV i strategijom da je na taj način potpuno zbriše sa medijske scene u Srbiji.

Zbog čega kompanija SBB radi sve ovo? Slobodna Televizija tužila je kompaniju SBB za grubu zloupotrebu dominantnog položaja. Nezavisni sudski veštak utvrdio je da se šteta koju je na ovaj način kablovski operater SBB načinio Slobodnoj Televiziji meri milionima evra, kao i da cifra koju bi SBB bio u obavezi da obeštećenjem plati našoj televiziji raste iz dana u dan.

Da li SBB koristi dominantan položaj da nanese štetu televiziji koja nije u vlasništvu United Grupe, proceniće sud. U eri kada se novinarstvo u Srbiji nalazi na najnižim granama i kada finansijski potplaćeni ili ucenjeni urednici biraju samo one teme koje odgovaraju režimu, u obavezi smo da vam ukažemo i na jednu sasvim novu formu ugnjetavanja slobode izražavanja – a to je cenzura koja nastaje zloupotrebom dominantnog položaja jednog od dva vodeća kablovska operatera u Srbiji. 

Obraćamo vam se sa molbom da prepoznate vrednost borbe za nezavisnost koju vodimo. Na posletku, ako zajedno budemo dozvolili krupnom kapitalu da crta medijsku scenu u Srbiji, mi možemo slobodno da gasimo kanal, a vi da izbrišete prvu reč u nazivu svoje organizacije. A možda i celu organizaciju.

Novinari Slobodne Televizije

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x