Društvo

Ovo vam ne kažu kad kupujete maske: Na kutiji piše da ne štite od kovida-19 niti od drugih virusa!

Piše: N.B.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija kutije sa maskama, kakve se prodaju u svakoj apoteci, na kojoj jasno piše upozorenje da maska ne štiti od korona virusa.

Čitava histerija nošenja maski tako gubi smisao, jer proizvođač navodi da zaštita ne postoji.

„Proizvod nije respirator i ne omogućava nikakvu zaštitu protiv kovida19 (korona virusa) ili drugih virusa ili drugih zagađivača“, piše ispod naslova „UPOZORENjE“ pisanog krupnim slovima.

Dalje se navodi i da nošenje ovih maski: „ne smanjuje rizik od privlačenja bilo kakve bolesti ili infekcije“, te da je „korisnik sam odgovoran za izbor adekvatne lične zaštitne opreme“. Na kraju se kaže da se u slučaju kontaminiranja mora odmah zameniti.

S obzirom na cenu, retko ko kupuje celu kutiju od 50 komada maski, koje su za jednokratnu upotrebu i time malo ko čita natpise na kutiji. S druge strane, kineski proizvođači često i nemaju nikakav natpis koji govori o nameni ovog proizvoda.

Bez obzira na to, prosečna četvoročlana porodica bi na ime jednokratnih maski, koje koštaju 100-120 dinara po komadu trebalo da potroši 100-120 evra mesečno. Pod uslovom da troši samo jednu masku na dan i ne računajući rukavice, alkohol, asepsol itd… Državna pomoć od 100 evra tako ispari za tili čas.

Sve ovo ukazuje da neko veoma dobro zarađuje na prodaji maski i drugih medicinskih potrepština. Potrebno je ispitati koje firme uvoze maske, i da li imaju interesa od širenja straha i panike. A ako se desi da maske postanu obavezan deo folklora novog doba, ako se propiše kao obavezna mera za svakog građanina, onda sumnja u koronaprofiterstvo postaje veoma opravdana.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x