Društvo

“Protiv sam zabrane društvenih mreža, samodisciplina je najbolji lek protiv lažnih vesti”

Beogradski glas (Beta) – U vanrednom stanju najvažnije je poštovati preporuke vlade, slušati savete lekara i ne verovati neproverenim vestima koje izazivaju paniku, izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je na TV Prva rekao jutros da je najbolji lek protiv lažnih vesti- samodisciplina, jer u protivnom društvene mreže mogu biti kontraproduktivne.

Na pitanje novinara da li se razmatra ograničavanje korišćenja društvenih mreža, Pašalić je rekao da se ne zalaže za zabrane, veruje u samodisciplinu i apeluje na građane da ne veruju svemu što pročitaju.

Ipak, u kontaktu je sa zaštitnicima građana pojedinih zemalja u kojima su društvene mreže ograničene i prati kako to utiče na kršenje ljudskih prava.

On je ocenio da se lažne vesti šire i u zabavnom televizijskim programima u kojima potpuni laici komentarišu borbu protiv koronavirusa i da su oni koji takve programe emituju toga svesni, ali da ombudsman ne može da utiče na uređivačku politiku medija.

Kada je reč o kaznama onih koji krše pravila izolacije, Pašalić je rekao da o tome ne bi trebalo da se piše na naslovnim stranama pre nego što sud kaže svoje.

“Ne treba nam senzacionalistčke vesti, već prave informacije”, rekao je Pašalić i dodao da one treba da budu kratke, istinite i jasne.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x