Društvo

Romi u Srbiji izloženi sistemskoj diskriminaciji: Često sam se susretala sa anticiganizmom

Beogradski glas (Beta) – Sistemska segregacija i diskriminacija Roma je i dalje česta pojava, a oni često uskraćivanje sopstvenih prava prihvataju kao normalno, ocenjeno je danas na predstavljaju izveštaja nevladine organizacije Sivil rajts difenders o životu Roma u Srbiji.

U izveštaju se navodi da se zločini iz mržnje prema Romima u Srbiji ne procesuiraju, da veliki broj njih nema osnovna dokumenta, da su diskriminisani na tržištu rada i u sistemu obrazovanja, i da su u pogledu stanovanja, zdravstva i pristupa pravdi u “daleko goroj situaciji”.

Programski direktor za Zapadni Balkan organizacije Sivil rajts difenders Goran Miletić naveo je ;da je poboljšanje položaja Roma ranije bilo tumačeno kao prioritet za proces pristupanja Evropskoj uniji, a da sada u Evropi preovladava neznanje o temi i “pozitivna predsrasuda da Romi u regionu mogu da ostvare svoja prava”.

“Romi su jedna od tri najdiskriminisanije zajednice u Srbiji, a slična je situacija i u susedstvu. Iako je uradjeno mnogo toga dobrog i napredak postoji, ne čini se da je učinjeno dovoljno za poboljšanje njihovog položaja… ili umanjenje segregacije”, rekao je Miletić.

“Postoje indikacije da će se pitanje diskriminacije ponovo popeti na lestvici prioriteta EU, a izveštaj Evropskog parlamenta na veoma jasan i oštar način govori o stanju njihovih ljudskih prava u regionu”, rekla je stručnjakinja Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Aleksandra Bojadijeva.

Ona je kazala da su se “u toku svog rada često susretali sa anticiganizmom” i da su “mnoge državne mere usmerene na poboljšanje položaja Roma u Srbiji i dalje zasnovane na predrasudama, a ne na istraživanju, što takodje predstavlja sistemsku diskriminaciju”.

Kao primere sistemske diskriminacije navela je da se interno raseljenim Romima za dobijanje državljanstva traži dokaz o prebivalištu, koji često ne mogu da nabave, ili da je uslov za upis dece u vrtić da barem jedan od roditelja bude zaposlen, što je za mnoge, takodje, nemoguć uslov.

Izvršni direktor Omladinskog Foruma za Edukaciju Roma iz Bujanovca Kenan Rašitović je dodao i da pitanje prebivališta Romi na jugu Srbije ne mogu da reše zato što žive u nelegalnim ili nelegalizovanim objektima i da romski civilni sektor igra važnu ulogu u organizovanju i rešavanju problema te populacije.

“Romski civilni sektor mora da nastavi da jača, da nastavi da gradi kapacitete za uticanje na donosioce odluka. Mora da se nastavi i proces državnog finansiranja tih organizacija, koje trebaju da se profilišu za borbu protiv svih oblika diskriminacije”, rekao je on.

Dodao je i da se Romi za integraciju ne prijavljuju zato što nisu dovoljno upoznati sa svojim gradjanskim pravima, ali i zbog straha od institucija “za koje misle da mogu da pogoršaju njihov status”.

Marija Dražović iz “Praxis”-a rekla je da problem diskriminacije Roma treba sagledati sa stanovišta dobre javne uprave.

“Osnovni problem je kako naše sudstvo ostvaruje pristup pravdi… a ako građani nisu upoznati sa svojim pravima ona kao i da ne postoje”, rekla je i dodala da institucije moraju da počnu da oblikuju propise namenjene najranjivijim grupama stanovništva.

Izveštaj “Obruč anticiganizma: Romi u Srbiji” je izradio tim organizacije Sivil rajts difenders i sadrži informacije o položaju Roma u Srbiji u različitim oblastima života, uključujući zapošljavanje, obrazovanje, stanovanje, pristup pravdi, lična dokumenta, zdravstvenu zaštitu, bezbednost, traženje azila i prinudni povratak.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Нино Белов
Нино Белов
22 маја, 2018 5:02 pm

Цигани се једноставно цивилизацијски не уклапају у главна начела живота и функционисања Аријевске расе и уопштено европских простора. Њихов номадски дух је немогуће обуздати и упаковати у токове живљења и делања овдашњих, европских људи.
То што тамо неки захтевају од нас суживот са Циганима, то је мучење и малтретирање домицилног српског становништва, да се брине и васпитава „мало дивље дете”, заувек изгубљено у времену и простору, коме требају силни уступци у свим сферама живота и рада, који превазилазе сва могућа људска права забележена у историји човечанства.
Тако имамо случај, да се сада за њих израђују разни нацрти за промене закона, који би им омогућили, да апсолутно без икаквог труда и рада добијају све могуће цивилизацијске тековине, за које су се наши преци крваво борили, а и ми до тога у сопственој земљи долазимо на изузетно тежак начин. Али, за разлику од тога што би они све то добијали у руке на извол’те, да би се „приволели” да се уклопе у нашу цивилизацију (што је апсолутно немогуће), а да притом прстом не мрдну. Ми практично то морамо да трпимо и гледамо, како нам се њихов незаустављиви примитивизам увлачи у животе.
После реадмисије, ми имамо близу 100.000 њих „увезених” из ЕУ, који нам се насељавају по ободима великих и већих градова, а обзиром на њихов велики прираштај, то је тенденциозно планирана дугорочна стратегија, да се Србија демографски измени у корист разних афроазијских племена и народа, који цивилизацијски не припадају овим просторима, а којима припадају и Цигани. Томе се треба стати на пут, а не да се гура у правцу прогреса.
Ми имамо разне „невладине” организације које су лепо плаћене од светских ционистичких кругова, да би радили на овом злочину према Србима и осталим аријевско-европским народима. Та пошаст треба хитно да се укине и да им се затворе канцеларије, а Цигани и остали странци и мањине би требало да буду свесни, да живе у национално-племенској држави Срба, а не у некој пећини, коју ће сматрати за свој нераднички Елдорадо, где ће моћи да остварују нека своја „права”, која нису ни из једног угла угрожена. Једино што сада неки ционистички кругови желе и од Србије да направе своје мулти-култи друштво, да би се њиховим злочиначким планом бела градитељска раса генетски затрла мешањем са дивљим и примитивним афроазијским племенима.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x