Sean Gallup/Getty Images
Photo by Sean Gallup/Getty Images
Društvo Televizija

Sajt Slobodne Televizije cenzurisan nakon objave Otvorenog pisma NUNS-u?

Novinari Slobodne Televizije juče su uputili Otvoreno pismo NUNS-u, a tekst pisma postavljen je na sajt Slobodne TV. Pismom smo Nezavisnom udruženju novinara Srbije želeli da skrenemo pažnju na jednu sasvim novu formu ugnjetavanja slobode izražavanja – cenzuru koja nastaje zloupotrebom dominantnog položaja jednog od dva vodeća kablovska operatera u Srbiji. Ironično, naša namera povukla je sa sobom novu cenzuru, ovog puta sajta Slobodne Televizije koji je od juče cenzurisan na Fejsbuku i Instagramu.

Kao razlog za nemogućnost da bilo koju objavu sa sajta Slobodne TV podelite na svom Fejsbuk i Instagram profilu ili u direktnim porukama navodi se da objava “nije u skladu sa standardima zajednice” i da su partneri sa kojima kompanija Fejsbuk sarađuje u Srbiji procenili da sajt Slobodne TV nije podoban za deljenje na Fejsbuku i Instagramu. Ovo nije samo cenzura, već i najgrublje poigravanje sa kredibilitetom jedne medijske kuće i predstavlja nastavak šikaniranja naše televizije sa ciljem da nestanemo sa medijske cene u Srbiji.

Otvoreno pismo NUNS-u sadrži činjenice koje se tiču uticaja krupnog kapitala na medije u Srbiji. Nijedna rečenica u pismu ne sadrži proizvoljno tumačenje već isključivo informacije čija se tačnost može proveriti. Polazeći od pretpostvke da “standardni Fejsbuk zajednice” podrazumevaju pravovremenost, tačnost i proverljivost informacija koje se na ovoj mreži dele, smatramo da objava našeg Otvorenog pisma na sajtu Slobodne TV ni po jednom osnovu ne krši pomenute standarde.

A šta između ostalog piše u Otvorenom pismu novinara Slobodne Televizije NUNS-u? Piše da je Slobodna Televizija tužila kompaniju SBB za grubu zloupotrebu dominantnog položaja. Piše i da je sudski veštak utvrdio da se šteta koju je na ovaj način kablovski operater SBB načinio Slobodnoj Televiziji meri milionima evra, kao i da cifra koju bi SBB bio u obavezi da obeštećenjem plati našoj televiziji raste iz dana u dan. Do nastanka ovog saopštenja redakcija Slobodne Televizije još uvek nije dobila nikakav odgovor niti reakciju NUNS-a na Otvoreno pismo koje smo juče uputili ovom udruženju.

Ko i zbog čega cenzuriše ove informacije i uskraćuje pravo korisnicima Fejsbuka i Instagrama da razmenjuju linkove sa sajta Slobodne Televizije? Trudićemo se da što pre otkrijemo ko stoji iza ove cenzure bez presedana, kao i da što pre otklonimo smetnje kako bi čitaoci našeg sajta neometano mogli da nastave sa deljenjem vesti na najpopularnijoj društvenoj mreži.

BONUS VIDEO – Otvoreno pismo novinara Slobodne Televizije NUNS-u:

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x