Društvo

Šarčević ne prihvata odgovornost: Prosvetni savet se obrukao izbacivanjem Desanke Maksimović

Izvor: Politika,

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević ocenio je da se Nacionalni prosvetni savet (NPS) obrukao sa propustom izbacivanja dela Desanke Maksimović iz literature, iako pre toga nisu pravili „velike faulove“.

„Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitavanja daje predlog. Namere su bile dobre, ali u lošoj realizaciji. NPS je trebalo da uradi glavni deo posla, da ukaže na propust“, ocenio je Šarčević u izjavi za Politiku.

On je podsetio da je NSP dao pozitivno mišljenje.

„Kakav bih ja bio ministar kada bih pogazio stav NPS – verovatno najgori na svetu, stao bih protiv stava najboljeg dela struke koju imamo“, objasnio je on.

Hvala bogu, dodao je Šarčević, došlo je do reakcije stručnog dela javnosti.

Do reakcije javnosti je došlo posle odluke komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da čuvena zbirka velike srpske pesnikinje bude isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije jer se smatra da se to delo Desanke Maksimović ne uklapa u „okvir epohe“.

Međutim, na vanrednoj sednici NSP većinom glasova odlučeno ja da poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom progamu.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x