Društvo Koronavirus Televizija

Smrt tridesetdvogodišnje devojke – posledica spleta nesrećnih okolnosti ili nemara lekara?

Autor: Dina Cepenjor

Greškom lekara ili spletom nesrećnim okolnosti porodica Narančić je sahranila dvoje od četvoro svoje dece. Naime, tridesetdvogodišnja Ivana Narančić je preminula prvog januara u kovid bolnici u Batajnici. Nedeljama pre toga je, prema rečima majka preminule, kao osoba sa teškim oblikom dijabetesa bila izložena nemaru i neprofesionalnosti lekara. Pet dana nakon smrti niko iz kovid bolnice u Batajnici nije obavestio roditelje o smrti njihovog deteta.

Ivana Narančić (32) je najstarija sestra od četvoro braće i sestara. Bila je dugogodišnji dijabetičar i tokom prve polovine decembra primljena je na odeljenje nefrologije KCS radi ugrađivanja fistule da bi sa peritonomske prešla na hemodijalizu. To ugrađivanje nije uspelo jer je imala oštećenje krvnih sudova pa je otpuštena kući. Nakon nedelju dana iz Kliničkog centra javljaju da rezultati analiza koje su radili Ivani pokazuju da je dobila kliničku bakteriju, te zahtevaju da se vrati u KBC na antibiotsku terapiju. 

Prema rečima majke preminule Ivana Narančić ona se vratila u KBC na antibiotsku terapiju i dok je prilama terapiju dobila je Covid.

Iz KBC-a su je potom prebacili u “Dragiša Mišović” jer žive na Čukarici pa teritorijalno pripadaju toj bolnici. Međutim, KBC Mišović ne radi peritonomsku dijalizu koja je potrebna Ivani, već samo hemodijalizu. Peritonomska dijaliza se radi u KBC Zvezdara, Kliničko centru Srbije i na VMA.

„Ona je po svim pravilima trebalo da ide u KBC Zvezdara (a ne u „Dragiše Mišović“) jer KBC Zvezdara ima peritonomsku dijalizu i jer je Covid sistem. Ona odlazi tamo i naravno mora da se ugradi kateter. Seku je na preponi, ugrađuju kateter. Za to vreme leči se od Covida, šta je terapija ne znamo, ali pretpostavljamo da je dobra. Ona nam prenosi da nema nikakvih problema sa plućima. Mi smo dobili par informacija i od lekara da je okej, da je stabilna. U jednom trenutku ona radi test i više nema Covid. Potom se prebacuje opet na nefrologiju odakle je došla samo zato da bi se izvadio taj kateter. Taj kateter je stavljen u Mišoviću ne znam zašto nije mogao tamo i da se izvadi. Znači ako je neko napravio intervenciju kada je stavljao kateter sada treba da uradi i ovu intervenciju da ga izvadi.“

Nakon toga su Ivanu vratili na nefrologiju odakle je došla i izvadili joj kateter. Dan posle operacije ona dobija temperaturu i ponovo radi test koji joj pokazuje da je ponovo pozitivna na Covid19. Zbog toga Ivanu prebacuju u kovid bolnicu u Batajnici u kojoj će moći da radi peritonomsku dijalizu koja joj je neophodna. Kada su roditelji čuli ovu vest laknulo im je i njen otac je pošao da joj odnese kutije sa opremom koja joj je neophodna.

„Sutradan smo se čule i rekla je da otac ne treba da donosi kutije jer ovde nema nikoga da radi. Ima samo jedna sestra, ali ona radi svaki treći dan. Vode me u salu da mi ugrade centralni venski kateter kroz vrat tu će raditi dijalizu. To je bilo već treće sečenje po redu“ rekla je Ivanina majka.

Dan pre dočeka Nove godine Ivana se žali majci na bolove u nozi i na glad. Kada bi se vratila sa hemodijalize često je ne bi sačekao doručak. Ona kao težak dijabetičar je bila primorana da čeka tek ručak, a pritom je primala insulin četiri puta dnevno. Majci se 31. decembra požalila na strašne bolove. Tom prilikom je rekla da joj je cela noga bila plava. Posle toga su se čuli još jednom pre Ivaninog odlaska na snimanje i to je bio poslednji put da je Jasna Narančić čula svoju ćerku.

Doktorka potom javlja Jasni Narančić da je Ivana jako loše i da je CT pokazao da ima tromb i da joj je pozlilo u toku dijalize. Prvi i drugi januar su prošli bez informacija o Ivaninom stanju. Roditelji su više puta pokušali da dobiju bolnicu i da se raspitaju za njeno stanje ili da barem dobiju bilo kakvu informaciju, ali niko se nije javio.

Tužnu vest o Ivaninoj smrti nisu saznali iz bolnice već preko prijatelja koji je imao neke veze u zdravstvu. Kada su to čuli roditelji su otišli u bolnicu i pokupili njene stvari i uzeli potvrdu o smrti. Prema tvrdnji majke Ivanin mlađi brat je takođe preminuo greškom lekara i to sa 12 godina.

Jasna Narančić je na kraju još samo istakla da su potpuno apolitični i da pričaju ovi priču jer samo žele da bude što manje ovakvih slučajeva – Ivane i Marka.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x