Društvo

Sramni zakon koji diskriminiše trudnice još nije izmenjen

Beogradski glas (Beta) – Još nema izmene spornog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu pre tačno godinu dana, ocenio je Roditeljski portal bebac.com iz Novog Sada i podsetio na apele, proteste majki i “lažna obećanja” države.

Portal je podsetio da su tim zakonom oštećene sve majke koje su radile manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja.

“U obračun naknade zarade ulazi 18 meseci, a za mesece u kojima žena nije radila računa se nula dinara. Zagarantovan minimalac imaju samo mame koje su radile minimum šest meseci pre otvranja bolovanja i to u samo prva tri meseca od rodjenja deteta”, upozorio je portal.

Oštećene su i trudnice koje su prinuđene da rade uprkos rizičnim trudnoćama, zatim majke s primanjima većim od tri prosečne zarade u Srbiji, kao i majke-preduzetnice koje po tom zakonu dobijaju umanjene naknade zarada, ne dobijaju plaćene doprinose za vreme porodiljskog odsustva, a za razliku od drugih majki nemaju pravo na duže odsustvo s rada za rodjenje trećeg deteta.

Oštećeni su i roditelji dece s invaliditetom, jer od usvajanja izmena Zakona, nemaju više pravo na naknadu za odsustvo s posla zajedno s naknadom za tudju negu i pomoć, iako je reč o različitoj vrsti prava.

“Ni godinu dana od njegove primene nema izmena. Poslednji sastanak s Vladom i nevladinim sektorom odžan je 4. juna, kada su najavljene i prve izmene i nov sastanak s konkretnim predlozima za izmenu Zakona. Kako svakim danom imamo sve veći broj oštećenih roditelja ostaje veliko pitanje, šta će biti sa njima ukoliko i dodje do izmena Zakona. Da li će oštećenim roditeljima novac biti vraćen”, piše bebac.com.

Taj roditeljski portal je apelovao na vlasti za hitnu izmenu zakona kojim se krši Konvencija o zaštiti materinstva, koji nije uskladjen sa Ustavom Srbije i “veliki broj roditelja dovodi na rub siromaštva i u ozbiljne finansijske probleme”.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x