Društvo

Sramotno opravdanje ministra za donošenje nepravednog zakona: Majka koja uplaćuje više dobija više, ko uplaćuje manje dobija manje

Beogradski glas (Beta) – Ministar Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević rekao je da je država kada je pravila Zakon o finansijskoj pomoći porodicama s decom, želela da on ne bude diskriminatorski, a da bi ono što se sada traži od Ministarstva, dovelo do diskriminacije.

“Ovo što se traži od nas bi napravilo diskriminaciju. Nije isto da li je majka radila mesec dana, tri meseca ili 10 godina”, rekao je Đorđević.

Dodao da sve majke moraju da budu iste, da država uplaćuje fiksni deo koji je isti, a da se varijabilni deo razlikuje prema onome koliko je doprinosa uplaćeno.

Đorđević je rekao da su ranijim Zakonom o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, majke koje imaju imovinu više od 20 miliona dinara bile isključene, jer nisu imale pravo na nadokandu, ali je to sada moguće, po važećem zakonu.

Dodao je da je novim zakonom omogućeno da nadokandu dobiju majke koje su imale autorske ili honorarne ugovore, i da u obračun udje i neki honorarni posao, ako su ga imale.

“Ko uplaćuje više, dobije više, ko uplaćuje manje, dobija manje”, rekao je Đorđević.

Ukazao je da svaka porodica koja po tom osnovu dobija novac, može da se prijavi i za dodatnu pomoć, iz drugih državnih fondova.

Ministar je kazao da neki pominju neravnopavnost poljoprivrednica u odnosu na druge majke, ali je rekao da one uplaćuju manje poreze i doprinose.

“Ministarstvo će menjati zakon u skladu sa ekonomskim mogućnostima zemlje. Ne terajte nas da idemo u neki faul”, kazao je Đorđević i dodao da se on bori da u Srbiji ima više dece.

Upitan o tome što majke dece sa posebnim potrebama treba da biraju izmedju naknade za bolovanje radi nege deteta i naknade za negu drugog lica, Đorđević je rekao da je ta pomoć namenjena majkama koje rade, da im država omogućava bolovanje do pet godina. Ali, nastavio je on, ako majka želi da se vrati na posao, onda ona nadoknadom za negu drugog lica može da plati osobu koja će brinuti o detetu dok ona radi, što ne treba mešati s drugim nadoknada – za lekove ili pomagala.

Ministar je rekao da je njegovo ministrastvo ove godine namenilo 58 milijardi dinara za porodilje, dok je prošle godine izdvojilo 52 milijarde, a pre 10 godina 25 milijardi.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x