Društvo

Srbija pala za tri mesta na rang-listi slobode medija

Srbija je pala za tri mesta na rang-listi slobode medija Reportera bez granica u 2020. i sada se nalazi na 93. poziciji, objavio je Dojče vele. Iza nje su u regionu sada samo Crna Gora (105) i Bugarska (111). Nemačka je na 11. poziciji.

Od zemalja regiona najbolje je plasirana Slovenija (32. mesto, prošle godine bila je 34.), a zatim Rumunija koja je pala za jedno mesto na 47. poziciju.

Bosna i Hercegovina se popela za čak 5 mesta na rang listi i sada je 58. Odmah iza nje, na 59. mestu, je Hrvatska koja je takođe za 5 mesta skočila na rang-listi Reportera bez granica.

Grčka je ostala na 65. mestu. Kosovo se popelao sa 75. na 70. mesto rang-liste, a Albanija pala za dve pozicije, na 84. mesto.

Severna Makedonija je 92, s tim što je to skok za tri pozicije u odnosu na prethodnu godinu. Odmah iza nje, na 93. mestu, je Srbija koja je međutim pala za tri pozicije.

U obrazloženju Reportera bez granica navodi se da su mnoga ugrožavanja rada novinara na Balkanu ostala nekažnjena. Posebno se apostrofira da slučaj novinara Milana Jovanovića, u čijoj je kući u Grockoj 2018. podmetnut požar, još nije dobio svoj sudski epilog.

Iza Srbije su, iz regiona, Crna Gora (pad za jednu poziciju, na 105. mesto), kao i Bugarska, koja je ostala na 111. mestu.

Od evropskih zemalja, iza njih su samo još Rusija (149), Belorusija (153) i Turska (154).

Najbolje plasirane, kao prošle godine su Norveška (1), Finska(2) i Danska (3). Nemačka je popravila svoj rang za dve pozicije i sada je na 11. mestu.

Pri samom dnu rang-liste Reportera bez granica su Iran (173) i Kina (177), a na poslednje tri pozicije nalaze se Eritreja, Turkmenistan i Severna Koreja (180).

Nakon šest godina pod vođstvom Vučića, Srbija zemlja u kojoj je često opasno biti novinar

Posle šest godina pod vođstvom Aleksandra Vučića, prvo kao premijera, a potom kao predsednika, Srbija je postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar i gde lažne vesti postaju sve vidljivije i alarmantno popularnije, poručuju u svom izveštaju za Srbjiu Reporteri bez granica.

“Iako su vlasti uspevale u procesuiranju odgovornih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, mnoge druge istrage u vezi sa napadima na medijske radnike zaustavljene su ili se sa njima odoguvlači”, ukazuje se.

Navode primer novinara Milana Jovanovića, čija je kuća zapaljena u decembru 2018. godine dok su on i njegova supruga bili u njoj. Broj napada na medije naglo se povećao, navodi se u izveštaju na sajtu RSF, i dodaje da “zvaničnici i dalje koriste zapaljivu retoriku protiv novinara”.

“Neki hrabri novinari i dalje pokrivaju opasne teme poput kriminala i korupcije. Međutim, zbog velike koncentracije medija u državi, njihove priče se mogu uglavnom samo naći na Internetu. Dogovor između političara i medija, široko rasprostranjene lažne vesti koje toleriše vlast, kao i maltretiranje uzbunjivača Aleksandra Obradovića, takođe ostaju veliki razlog za zabrinutost”.

Reporteri: Glasine i laži se šire kao virus

Organizacija Reporteri bez granica ocenila je da pandemija koronavirusa predstavlja opasnost za slobodu medija širom sveta, javlja AP.

Reporteri bez granica su u svom godišnjem izveštaju konstatovali da vlasti mogu da zloupotrebe činjenicu da je javnost potresena i da protesti ne dolaze u obzir i tako uvede mere kakve ne bi bile moguće u normalno vreme.

Pandemija je ojačala širenje glasina i laži, istom brzinom kao što se širi virus, upozoravaju Reporteri bez granica.  

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x