Društvo

Ustavni sud: Vanredna situacija ne garantuje delotvornost kao vanredno stanje

Izvor: N1

Ustavni sud Srbije objavio je odluku kojom je prošle nedelje jednoglasno odbacio kao neosnovane inicijative za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja, od 15. marta ove godine i zauzeo stav da je odluka o uvođenju vanrednog stanja doneta u skladu sa Ustavom.

Ustavni sud je, između ostalog, ocenio da bi se zarazna bolest kovid-19 mogla smatrati “javnom opasnošću koja ugrožava opstanak države ili građana“, i ističe da se zato „ne može zaključiti da nije bio ispunjen ustavni uslov za proglašenje vanrednog stanja“.

Sud je ukazao da se prilikom proglašenja vanrednog stanja mora voditi računa i o drugim činiocima, koji opravdavaju takvu odluku, a u konkretnom slučaju to bi, kako je naveo, bilo stanje i kapaciteti zdravstvenog sistema, zdravstvena kultura građana, mentalitet, starosna struktura nacije i drugo.  

Na kritike da je umesto vanrednog stanja trebalo uvesti vanrednu situaciju, Ustavni sud odgovara da „u ustavnopravnoj praksi preovlađuje stav da je teško, ako ne i nemoguće napraviti jasnu razliku između vanrednog stanja i vanredne situacije“.

„Po mišljenju Ustavnog suda, pravni kapacitet vanredne situacije ni približno ne garantuje takvu delotvornost reagovanja državnih organa i službi (nedovoljna efikasnost službi, problemi u koordinaciji, nemogućnost temlejne zdravstvene reorganizacije itd)“, navodi Ustavni sud u svojoj odluci.

Dodaje da su odstupanje ljudskih prava i sloboda opšta obeležja vanrednog stanja i kao takva nisu sama po sebi dokaz da je podela vlasti narušena, niti da su kontrolni mehanizmi pravne države prestali da funkcionišu.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x