Društvo

Uzbunjivač: Kako banka krši zakone

Piše: Zoran Madžarević

Beogradski glas – Neusklađivanje donetih zakona sa drugim zakonima i podzakonskim aktima građanima Srbije može doneti glavobolju. Tako je i M. Z, upravnik zgrade u Ulici Pariske komune na Novom Beogradu, to doživeo kad je nov Zakon o stanovanju i održavanju zgrada stupio na snagu, te je imao obavezu da u banci, gde stambena zajednica ima otvoren račun, izvrši izmenu postojeće, statusne dokumentacije stambene zajednice.

Izmena statusne dokumentacije u banci podrazumevala je da upravnik zgrade dostavi PIB potvrdu, OP obrazac, rešenje registra, zapisnik sa sednice skupštine vlasnika stanova i podatke o vlasnicima stanova, i to: ime i prezime, datum i mesto rođenja, JMBG i prebivalište/boravište svakog vlasnika stana.

M.Z se našao između dva zakona, Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kojim se zabranjuje davanje ličnih podataka koje neko lice prikuplja (u ovom slučaju upravnik zgrade), i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji u članu 18. nalaže da banka proveri identitet lica građanskog prava, kao i da iz člana 81 stav 1 tačka 2 i 15 pribavi podatke: ime i prezime, datum i mesto rođenja, prebivalište ili boravište, JMBG. Ukoliko upravnik zgrade ne dostavi podatke vlasnika stanova banci, stambena zajednica više neće moći da koristi svoj žiro-račun otvoren u toj banci.

Upravnik zgrade se pisanim putem obratio Narodnoj banci Srbije – Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga tražeći obrazloženje zakonskog osnova banke za prikupljanje podataka svih vlasnika stanova od upravnika stambene zajednice, koji nema prava da prikupljene podatke dostavlja drugim pravnim licima, i pitao da li treba stambenu zajednicu tretirati kao pravno lice građanskog prava ili kao pravno lice u skladu sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Uprava za sprečavanje pranja novca izjasnila se dopisom da Zakon o održavanju stambenih zgrada po kojem se stambena zajednica smatra licem građanskog prava, u skladu sa čime su banke dužne da prilikom utvrđivanja i provere identiteta klijenata – lica građanskog prava traže spisak članova lica građanskog prava (stambene zajednice) sa svim navedenim podacima, ne važi otkako je donesen važeći Zakon o stanovanju i održavanju zgrada (Sl. glasnik RS, br. 104/2016).

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

 

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x