Društvo

Zašto ćuti Srbija?

U ime Reformskog pokreta penzionera i starih lica Srbije, Mihailo Paunović, penzionisani mašinski inženjer i predsednik tog pokreta (paunovicmihailobgd@gmail.com), oglasio se protestnim pismom u kome proziva izvršitelje, naziva ih mafijom i poziva državu da im stane na put. Evo teksta protesta.

U poslednje vreme mnogo se govori i piše o licima koja haraju Srbijom. Radi se o izvršiteljima, ljudima koji se neopravdano izuzetno bogate, čemu se država ne suprotstavlja.

Najnoviji slučaj: prijatelj mi se žali da ga izvršitelj tereti za dug od oko 22.000 dinara operateru „Vip mobajl“; opomenu je dobio da će ga tužiti sudu, gde će mu nakarikati još neke nove troškove. Zato mu izvršitelj predlaže da u roku od osam dana plati „Vipu“ navedeni iznos i plus advokatu 6.000 dinara, plus PDV i izvršitelju oko 13.000 dinara. Dodatni troškovi veći od duga.

Ne postoji obrazloženje, niti je taksativno navedeno koji su to troškovi izvršitelja. Verovatno je to njegova „slatka tajna“.

Neverovatno je, ali istinito da pismo advokata, opomena, košta koliko 40 radnih sati radnika u proizvodnji!

Sramotno.

Još gori primer čuli smo od dekana Pravnog fakulteta nekog univerziteta „Singidunum“. U TV emisiji „Da, možda, ne“ taj dekan izjavi da je izvršitelj procenio vrednost stana od oko 80 kvadrata na 15.000 evra, koliko je nesrećnik dugovao, tvrdeći da je to tržišna vrednost tog stana u Sarajevskoj ulici u Beogradu.

Dekanu Pravnog fakulteta nekog univerziteta „Singidunum“ trebalo bi da je poznato da tržišnu vrednost stana na opštini Savski venac određuje poreznik. Ta je bila više od 180.000 evra, na šta je dužnik plaćao porez, harač državi. Da je tržišna vrednost stana bila 15.000 evra, vlasnik stana ne bi ni pao u dužničko ropstvo jer bi plaćao porez na 15.000 evra.

Naravno, taj stan kupuje izvršitelj ili njegov rođak, pa ga preprodaju po poreskoj proceni, to jest po stvarnoj tržišnoj vrednosti, možda i skuplje, a razliku para naravno ostavljaju sebi.

Kako stati na put ovoj novoj mafiji!?

Reformski pokret penzionera i starih lica Srbije predlaže leks specijalis, zakon koji bi oduzeo svu neopravdano stečenu imovinu. Bojimo se da u ovoj Srbiji to nije moguće. Kao što ne verujemo da će neko ovo objaviti.

Evo, mi smo objavili.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x