Ekonomija Svet

Ekonomisti “Morgan Stenlija” i “Goldman Saksa” predviđaju pad američkog BDP od 30% zbog koronavirusa

Izvor: Tanjug

Ekonomisti “Morgan Stenlija” i “Goldman Saksa” ocenjuju da će pandemija koronavirusa naneti veću ekonomski štetu SAD-u nego što se ranije očekivalo, upozoravajući na potencijani katastrofalan pad američke proizvodnje u drugom kvartalu i dublju globalnu recesiju.

Tim ekonomista “Morgan Stenlija”, sa Elen Zentner na čelu, naveo je u izveštaju upućenom klijentima u nedelju, da sada predviđa pad američkog bruto domaćeg proizvoda od čak 30,1 odstou tromesečju april-jun, prenosi agencija “Blumberg”.

To će podići stopu nezaposlenosti na prosečno 12,8 procenata u tom periodu, dodaje se u njihovom izveštaju.

Analitičari “Goldman Saksa”, koje predvodi Jan Hacijus, objavili su da sada prognoziraju pad svetske privrede za oko 1,0 odsto u ovoj godini, što bi bilo čak više od onog zabeleženog 2009. godine tokom globalne finansijske krize.

Oni su ranije već projektovali pad američke proizvodnje od 24 procenta u idućem kvartalu.

Ove katastrofične prognoze dveju najvećih banaka na Volstritu pojačavaju strah od ekonomske depresije.

Analitičari “Morgan Stenlija” su u odvojenom saopštenju ipak naveli da bi trajniji privredni pad trebalo da bude izbegnut s obzirom na fiskalne i monetarne mere kojima kreatori politika u državama sveta reaguju na aktuelnu krizu.

I “Morgan Stenli” i “Goldman Saks” predviđaju početak ekonomskog oporavka u trećem kvartalu , mada će situacija ostati izložena rizicima, dodaje “Blumberg”.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x