Ekonomija

„Februar smo završili sa minusom u državnoj kasi, a sada će 100 evra biti uplaćeno pred izbore da bi vlast podmazala glasačku mašinu“

Izvor: N1

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk složio se sa izjavom Sergeja Trifunovića da se „opozicija nije snašla u vreme pandemije“. „Definitivno je postojala šansa, s obzirom da smo videli kakve su se sve greške pravile tokom pandemije. U moru takvih grešaka, čini mi se da opozicija nije iskoristila priliku, da bude glas razuma i korektivni faktor. Doduše, možemo da budemo realni, pa da pitamo ‘a gde je to mogla da kaže, osim u par medija koji nisu pod direktnom kontrolom vladajuće stranke i državnog vrha“, kaže Ćulibrk.

Govoreći o lupanju o akciji „Digni glas: Bukom protiv diktature“, kao i kontraprotestu simpatizera SNS, Ćulibrk kaže da „ćemo videti na šta će sve to da izađe“.

„Plašim se da je to smao ono o čemu smo mi baš i pisali u NIN-u, to je taktika ‘zavadi, pa vladaj’, sve dublja podela u društvu. Najgore je što se na taj način stvara podela između građana koji su za jednu ili drugu opciju, ili nisu ni za jednu, ali su nezadovoljni“, kaže on.

Uporedio je situaciju sa održavanjem mitinga podrške vlastima tokom trajanja protesta „Jedan od pet miliona“.

„Postoje načini da se politika vodi, za to su zaduženi vlast i opozicione partije. Umesto oni da debatuju, mi smo došli do toga da se ta rasprava prebacuje na građane. Uopšte nije situacija bezazlena, uopšte mi se ne sviđa“, kaže.

Komentarišući pomoć države od 100 evra punoletnim građanima koji se za to prijave, rekao je da je bio jedan od najvećih protivnika te mere.

„Mislim da nije ekonomski opravdano, ni socijalno objašnjivo. Razmišljao sam da bi svi punoletni građani trebalo da uzmu po 100 evra i da onda ko smatra da mu pomoć nije potrebna to priloži u jedan dobrotvorni fond i onda ćemo priložiti to onome kome treba. Ja sam bio protiv te mere, jer mislim da nije racionalna, da nije pametna, da nije dobro. Mi smo februar završili s minusom u državnoj kasi. Taj novac će biti uplaćen samo nekoliko nedelja pred izbore, kud ćete bolju varijantu, vlast hoće da podmaže glasačku mašinu“, kaže on.

Komentarišući izjavu Sergeja Trifunovića, koji priznaje da se „opozicija nije snašla u vreme pandemije“, Ćulibrk kaže da bi se složio s tim.

„Definitivno je postojala šansa, s obzirom da smo videli kakve su se sve greške pravile tokom pandemije. Imali smo strahovita lutanja, od toga da premijerka izađe negde oko 10. marta i kaže da je Vlada ostala pri projekciji rasta od 4 odsto, ja mislim da je to jedini premijer u svetu koji je mislio da se ništa promeniti neće, pa smo imali od najsmešnijeg virusa, do najdužeg karantina. U moru takvih grešaka, čini mi se da opozicija nije iskoristila priliku, da bude glas razuma i korektivni faktor. Doduše, možemo da budemo realni, pa da pitamo ‘a gde je to mogla da kaže, osim u par medija koji nisu pod direktnom kontrolom vladajuće stranke i državnog vrha“, kaže Ćulibrk.

Od večeras u 18h bi trebalo da krene zabrana kretanja, a mi, kaže on, ne znamo dokle će trajati.

„Da li do subote, kako je rekao predsednik, ili do ponedeljka, kako je Vlada najavila. Kakve veze ima šta kaže struka, kad se struka pitala, ovde se sve odluke donose na jednom mestu, donosi ih jedan čovel. Možemo da kažemo da li je struka nešto podržala ili nije“, kaže Ćulibrk.

Kako je rekao, „sve se otvara, kreće prevoz, saloni, a onda dva dana pre toga imate najduži karantin“.

„Jedno s drugim ne ide. Ako je popuštanje, onda je popuštanje, ako je zatezanje, onda je zatezanje. Mi vidimo da je ovo šizofrenija jedna, pričamo o popuštanju, a onda treba da budemo u karantinu 83 sata“, rekao je.

Prema njegovim rečima, „mi nikad nismo imali jasan signal vlasti šta se dešava, da li nam je stvarno bolje“.

„Ja sam svestan da je prvi put pao procenat obolelih ispod pet odsto, ali još nismo pali ispod 200 novih slučajeva svakog dana. Kamo sreće da smo na početku imali ovoliko testova, pa da obolele izolujemo od starta, da se spreči širenje. Zato smo pričali o respiratorima nedeljama, za koje se ispostavilo da nam nisu potrebni, a o maskama, rukavicama i ostaloj zaštitnoj opremi nekako nije toliko bilo priče. Mi smo bili opterećeni brojem respiratora koje predsednik nabavlja zahvaljujući svojim supermoćima“, kaže.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač