Ekonomija

Fiskalni savet sumnja u zvanične podatke o rastu zaposlenosti

Beogradski glas – Fiskalni savet Srbije ocenio je da su nepouzdani zvanični podaci o visokom rastu zaposlenosti u Srbiji od oko 20 odsto u periodu od 2012. do 2017. godine, s obzirom na nizak rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od šest odsto.

U radnom materijalu koje je Fiskalni savet pripremio za prezentovanje na Kopaonik biznis forumu navodi se da sve različite analize koje je sprovelo to nezavisno telo nedvosmisleno ukazuju da postoje problemi u zvaničnom statističkom praćenju kretanja zaposlenosti, odnosno da Anketa o radnoj snazi još nije pouzdana (ARS).

Navodni srpski “fenomen” se ne dešava nigde u Evropi

“Visok rast zaposlenosti uz nizak rast proizvodnje nije u skladu sa osnovnim i nebrojeno puta dokazanim ekonomskim teorijama koje definišu vezu zaposlenosti i proizvodnje. Takva kretanja, da su stvarna, podrazumevala bi snažan, dvocifren, pad produktivnosti privrede Srbije u prethodnih pet godina, za koji (srećom) nema ekonomskih naznaka da se desio”, naveo je Savet.

Ukazano je i da komparativna analiza pokazuje da se “navodni fenomen visokog rasta zaposlenosti bez rasta BDP-a kao u Srbiji ne dešava ni izbliza ni u jednoj drugoj zemlji Centralne i Istočne Evrope”.

Zaposlenost (po teoriji) raste sporije od BDP-a

“U svim drugim uporedivim zemljama, zaposlenost od 2012. do 2017. raste (u skladu sa teorijskim očekivanjima) sporije od rasta BDP-a (u zemljama CIE zaposlenost raste 5,9 odsto, a BDP 17,1 odsto)”, istakao je Fiskalni savet.

Dodaje se da na nepouzdanost podataka iz ARS-a za Srbiju dodatno ukazuje i široka rasprostranjenost povećanja zaposlenosti po različitim poslovima i u formalnom i u neformalnom sektoru, kao i visok rast fonda časova rada – do čega ne može da dođe uz nizak rast proizvodnje.

“Uz sve to, snažan rast zaposlenosti koji se navodno dešava u Srbiji nije u skladu ni sa stagnacijom životnog standarda stanovnika, nije u skladu s naplaćenim doprinosima od obaveznog socijalnog osiguranja, a ne podržavaju ga ni administrativni podaci o kretanju registrovane zaposlenosti dobijeni iz nezavisnog izvora (CROSO)”, ocenio je Fiskalni savet.

Rast doprinosa nije u skladu sa (navodnim) rastom zaposlenosti

Kako je objašnjeno, doprinosi su realno porasli od 2012. do 2017. za svega 3,7 odsto što ni izbliza nije u skladu s rastom formalne zaposlenosti po ARS-u od 13,4 odsto, uz približno nepromenjen realni nivo zarada u istom periodu.

“Ova očigledna neusaglašenost pokazuje da podaci iz ARS-a nisu ni približno tačni”, ocenio je Fiskalni savet i naveo da je po podacima Republičkog zavoda za statistiku ukupna lična potrošnja u Srbiji realno porasla od 2012. do 2017. svega 1,3 odsto, što ni izbliza ne podržava podatke o visokom rastu zaposlenosti iz ARS-a.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Neyaposleni
Neyaposleni
2 марта, 2018 10:01 pm

Otkrili su toplu vodu??

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x