Ekonomija

Gubitak NIS-a u prvom polugodištu 10,2 milijarde dinara

Izvor: Beta

Naftna industrije Srbije (NIS) je u prvom polugodištu ove godine imala neto gubitak od 10,2 milijarde dinara, saopštila je danas ta kompanija.

Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznosile su 83,9 milijardi dinara, što je pet odsto više nego u prvom polugodištu 2019. godine.

„U prvom polugodištu 2020. godine poslovanje NIS-a bilo je pod snažnim uticajem globalnih nepovoljnih makroekonomskih okolnosti. To se, pre svega, odnosi na pad cena nafte i epidemiju COVID-19 koja je uzrokovala drastično smanjenje potražnje za naftnim derivatima“, navodi se u kompanijskom saopštenju.

Dodaje se da su u takvim uslovima prioriteti NIS-a bili očuvanje zdravlja zaposlenih i potrošača, stabilnost na tržištu naftnih derivata, socijalna stabilnost zaposlenih i nastavak ulaganja u ključne razvojne projekte.

U periodu od januara do juna, prosečna vrednost barela nafte tipa Brent iznosila je 39,7 dolara, što je 40 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine. Istovremeno, potražnja za naftnim derivatima je u pojedinim razdobljima tog perioda smanjena izmedju 30 i 40 procenata, što je značajno uticalo na prihode od prodaje NIS grupe.

NIS grupa je u dalji razvoj uložila 14,5 milijardi dinara, a najviše je investirano u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, projekat „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo i modernizaciju maloprodajne mreže u Srbiji i regionu.

NIS je obezbedio 270 tona avio goriva za humanitarne letove domaćeg avio-prevoznika Er Srbija, dok je većinski akcionar, ruska kompanija Gasprom njeft, donirala gorivo za potrebe javnih službi Srbije.

„Naše poslovanje u prvom polugodištu 2020. godine odvijalo se u okolnostima nezabeleženim u globalnoj ekonomiji. Zato sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo u prethodnom periodu, zahvaljujući velikim naporima menadžmenta i zaposlenih, očuvali finansijsku stabilnost, sigurnost snabdevanja na domaćem tržištu, kao i zdravlje naših kolega i potrošača. Vanredne okolnosti od nas traže i snažne odgovore“, rekao je generalni direktor NIS-a Кiril Tjurden.

Istakao je da će u nastavku godine kompanija biti posvećena daljim uštedama, ali neće odustati od ulaganja u ključne projekte.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x