Ekonomija

PAŽNjA: Nema nikakvog dokaza da ste se prijavili za 100 evra! Samo ovako možete da se zaštitite!

Piše: N.B.

Ako ste se prijavili za isplatu 100 evra pomoći od države Srbije, budite oprezni, jer ne postoji nikakva potvrda da ste se baš vi prijavili! To vas onemogućava da se žalite ako ne budete isplaćeni, jer vam jednostavno mogu reći da se niste prijavilim, a sa druge strana otvara sumnju da Vlada Srbije i Ministarstvo finansija potencijalno planiraju prevaru sa isplatom, odnosno da bi jedan broj ljudi mogao biti zakinut za taj novac!

Oni koji su obavili onlajn prijavu, ali oni koji su to učinili putem telefona, nemaju nikakav dokaz o prijavi. Koncepcija onlajn platforme preko koje se prijavljujete deluje kao da je sve pripremljeno da se sprovede prevara i da mnogi ostanu bez obećanih 100 evra!

Naime, kada odete na link idp.trezor.gov.rs i kliknete na Podnošenje prijave, otvara vam se opcija za popunjavanje podataka. Potrebno je uneti jedinstveni matični broj građana, broj lične karte i naziv banke. To je sve. Ne ostavljate nikakvu imejl adresu ili broj telefona na koje bi vam stigla potvrda o tome da ste se prijavili. Dakle, ne dobijate nikakvu potvrdu i dokaz nemate.

Tačno, ostavljena je mogućnost da kliknete na opciju „Provera statusa prijave“. Pojaviće vam se zeleni prozorčić na kojem piše: „Fizičko lice je u aktivnom statusu i očekuje obradu u platnom prometu“, kao i datum i tačno vreme kad ste se prijavili. Ovo bi trebalo da znači da ste se prijavili za 100 evra. Međutim, nigde ne piše nikakav podatak o kome je reč, a zeleni prozorčić je potpuno prekrio vaše podatke koje ste uneli! Prozorčić je nepomičan i ne može se pomeriti u stranu kako bi se videli istovremeno i vaši podaci i potvrda da ste se registrovali! Isto važi ako to gledate na kompjuteru ili mobilnom telefonu.

To znači da vi nemate nikakav dokaz da ste se prijavili za 100 evra! Ne možete da se zaštitite tako što ćete da napravite snimak ekrana (skrinšot ili fotografiju) jer nigde na ekranu ne postoje istovremeno oba podatka – i vaši podaci i potvrda o registraciji.

Posledice toga mogu biti sledeće – da novac ne dobijete, a na vaše pritužbe, da vam kažu da se niste ni prijavili ili da ste svojom krivicom pogrešno popunili neki podatak. A rok za prijavu je istekao. Takođe, podaci se brišu sa završetkom isplate što je najavio sam minsitar Mali.

Sličan problem može da važi i za prijavu telefonom, kada vam neko sa one strane žice popunjava podatke. Vi možete onlajn proveriti status, ali i susresti se sa istim problemom da nemate dokaz o prijavi. Neki dokaz može biti listing vašeg telefonskog računa da ste stvarno pozvali broj za prijavu za 100 evra, ali to ne dokazuje o čemu ste razgovarali, i da li ste dali ispravne podatke.

Način na koji je sve urađeno ostavlja opravdanog razloga za duboku sumnju da će zaista svi prijavljeni građani dobiti 100 evra. U tom slučaju ostaje vam samo jedan način da se obezbedite od moguće prevare.

Jedini način je da snimite video dok proveravate status svoje prijave. Snimite kako unosite svoje podatke i kako dobijate povrdu, i sve ćete imati zabeleženo na video snimku koji ćete sačuvati sve dok ne dobijete novac. Ako ga ne dobijete, imate dokaz da ste prevareni.

Ako se ovaj način samozaštite sprovede masovno, sprečićete potencijalnu prevaru. Ukoliko je ona bila planirana, vlast neće znati ko se sve zaštitio na ovaj način, te ne smeju nikome da uzmu novac i prebace ga na neke druge račune. Zapravo, nikome osim članovima SNS koji neće smeti da se bune, ako žele da zadrže državni pos’o.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x