Ekonomija

“Poslodavci da ne daju otkaze radnicima zbog nedostatka posla, uvesti moratorijum na radni status bar na 90 dana”

Beogradski glas (Beta) – Predsednik sindikata UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković rekao je da treba uvesti moratorijum na radni status radnika bar na 90 dana dok traje vanredno stanje usled epidemije koronavirusa.

“Kada se proglasi vanredno stanje najvažnije je misliti na sigurnost ljudi, u ovom slučaju u zdravstvu, carini i javnim preduzećima jer su oni najizloženiji epidemiji”, rekao je Stojiljković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle vanredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Drugo najvažnije pitanje je, prema njegovim rečima, opšta sigurnost građana i izrada projekcija o posledicama na ekonomiju i formiranje kompenzacionih fondova za pomoć onim granama privrede koje su već ugrožene. 

Istakao je da društvo treba da pokaže da je solidarno i da poslodavci ne daju otkaze radnicima zbog nedostatka posla već posle deset dana od početka epidemije. 

“Predlažem da se donese moratorijum na tri meseca na radni staus zaposlenih. Ako kriza potraje duže tada treba razgovarati o statusu zaposlenih i šta je održivo rešenje”, rekao je Stojiljković. 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da postoji realna opasnost da će radnici snositi sankcije epidemije koronavirusa. 

“Rad od kuće je uzeo veliku razmeru i ti ljudi treba da budu plaćeni, a ugovore onih koji rade na određeno vreme treba produžiti da ne bi jurili novi posao u vanrednom stanju”, rekao je Orbović. 

Dodao je da država mora pomoći privredi da se vrati u prvobitno stanje.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x