Ekonomija

Povoljnom kupovinom PKB-a Al Dahra zaradila 106 miliona evra

Beogradski glas (Insajder) – Kompanija Al Dahra Srbija, koja je u oktobru 2018 godine kupila deo imovine PKB-a, zaradila je samo na osnovu razlike između plaćene i fer vrednosti te imovine 106,3 miliona evra. Ovo su podaci koji se navode u finansijskom izveštaju ove kompanije. Al Dahra je imovinu PKB-a platila 121 milion evra, a njena knjigovodstvena vrednost je  227 miliona.

Najvrednija imovina PKB-a koju je u postupku privatizacije kupila Al Dahra je 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta nadomak Beograda. U finansijskom izveštaju ove kompanije se navodi da je samo kupovinom tog zemljišta Al Dahra stekla imovinu vrednu veću od 170 miliona evra. Prema dokumentaciji do koje su došli novinari Insajdera, Al Dahra je zemljište kupila za duplo manje novca, odnosno za 80 miliona evra.

Al Dahra je zemljište plaćala 4.700 evra po hektaru. Da je to daleko ispod realne cene pokazuje i primer PKB-ove parcele koja nije prodata u postupku privatizacije, a nedavno je oglašena na prodaju po osam puta većoj ceni, za 38.700 evra po hektaru.

Prema ugovoru o prodaji imovine PKB-a, Al Dahra ima pravo da u prve tri godine, bez saglasnosti Ministarstva, proda po 10 odsto zemljišta odnosno po 1.700 hektara svake godine. Ukoliko bi tu mogućnost i iskoristila i prodala oko 5.000 hektara zemljišta po ceni po kojoj ga sada prodaje PKB, na računu Al Dahre bi se moglo naći 190 miliona evra.

Tri puta veću površinu zemljišta, odnosno 17.000 hektara poljoprivrednih parcela kao i opremu, objekte, stado PKB-a, Al Dahra je u oktobru 2018. ukupno platila 121 miliona evra.

Zaključak Vlade omogućio prodaju zemljišta

Zemljište koje je prodato Al Dahri prethodno je prevedeno iz državne u privatnu imovinu PKB-a. Prema istraživanju Insajdera koje je objavljeno u serijalu “Prodaja”, to je omogućeno odlukama i sporazumima koje su donosili predstavnici vlasti od 2009. do danas, a sve je sprovedeno Zaključkom Vlade iz 2015. kojim je naloženo državnom pravobranilaštvu da okonča upravne sporove i dozvoli da se državno zemljište upiše kao privatna svojina državnog kombinata.

Da to nije učinjeno, zemljište ne bi moglo da bude prodato jer Zakon o poljoprivrednom zemljištu zabranjuje otuđenje državnog poljoprivrednog zemljišta kao dobra od opšteg interesa.

Izvor: Insajder

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x