Politika beogradski glas
Ekonomija Kolumna

Rasprodaja Srbije

Piše: Dr Branislav Mihajlović  (autor je doktor rudarstva iz Bora, jedan od najvećih evropskih stručnjaka i predsednik „Dosta je bilo“)

Beogradski glas – Dana 17. jula ove godine Ministarstvo privrede RS objavilo je javni poziv za izbor strateškog investitora za RTB Bor. Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara, kojom strateški investitor postaje vlasnik udela u RTB Bor prema postavljenim uslovima. Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion američkih dolara.

Za razliku od prethodne tri neuspešne privatizacije, tok ove privatizacije karakterisaće prisustvo budućeg rudnika Čukaru peki u neposrednoj blizini Bora. Iako RTB Bor i „Nevsun risoursiz Ltd.“ (Nevsun Resources Ltd.), vlasnik budućeg rudnika Čukaru peki, nemaju nikakve vlasničke i strateške veze, značajan je odnos postojećih rudnih resursa kojima ove dve kompanije raspolažu. Kompanija „Nevsun risoursiz Ltd.“ je samo za otkup prava vlasništva, i to nad samo jednim delom rudnog resursa, uložila skoro 400 miliona dolara. Za ukupne investicije u otvaranje i eksploataciju tog dela ležišta planiraju još milijardu dolara. Švedsko-kanadski konzorcijum „Lundin“ i „Juro san majning“ (Euro Sun Mining) prvo je ponudio 1,2 milijarde dolara, a zatim ponudu podigao na 1,4 milijarde dolara za otkup prava od kompanije „Nevsun risoursiz Ltd.“, koju je ona glatko odbila. Preliminarne studije pokazuju da će ukupni prihod od eksploatacije samo jednog (gornjeg) dela ležišta iznositi oko 5,5 milijardi dolara, a profit preko 2,5 milijardi dolara. Procene ukupnog profita od eksploatacije kompletnog rudnog ležišta Čukaru peki nisu izvršene, ali na osnovu iskustva i do sada raspoloživih podataka procenjuje se da može dostići čitavih 10 milijardi dolara.

RTB Bor osim ostalih rudnih ležišta, koja su dosadašnjom eksploatacijom u najvećoj meri već iscrpljena, poseduje rudno ležište Borska reka, koje je po svojim karakteristikama vrlo slično rudnom ležištu Čukaru peki. Po svom potencijalu čak je za korak ispred jer je bliže površini i u centru važnih infrastrukturnih objekata. Po količinama i kvalitetu raspoložive rude za eksploataciju su takođe slični. RTB Bor, nažalost, nije umeo da prepozna potencijalnost Borske reke i nikada nije ozbiljno razmatrao mogućnost njene eksploatacije. Tako je i danas. Svedoci smo apsurdne situacije da na samo nekoliko kilometara rastojanja imamo dva vrlo slična rudna resursa i po kvalitetu i po kvantitetu raspoložive rudne supstance, od kojih se jedan, u vlasništvu stranog kapitala, vrednuje desetinama milijardi dolara, a drugi, u vlasništvu države, poklanja u bescenje. I u takvoj situaciji raspisuje se tender za RTB Bor. Potencijalni strateški partner treba da dobije za mizernu sumu od 350 miliona dolara pravo za eksploataciju svih rudnih resursa, pa i Borske reke, koja mu može doneti nekoliko desetina puta veći profit uz svu prateću infrastrukturu, objekte, postrojenja, opremu i vrlo kvalitetnu radnu snagu sa stogodišnjom tradicijom i iskustvom.

Takođe treba napomenuti da je u program revitalizacije rudničkih i rekonstrukciju metalurških kapaciteta u RTB Bor u periodu od 2011. do 2015. godine uloženo oko 600 miliona dolara. Ta sredstva investirana su uz garancije države. Program nije realizovan, predviđeni nivo proizvodnje od 80.000 tona bakra godišnje ostvaruje se polovično, jedva na nivou 30.000 tona godišnje, iz godine u godinu sa sve većim podbačajima i sa gubicima iz tekućeg poslovanja, koja su se samo u periodu od 2014. do danas nagomilala do nivoa od oko 400 miliona dolara. Tako je investicioni program u RTB Bor postao najveća propala investicija u novijoj istoriji Srbije, za koju su direktno odgovorni Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, i svi predsednici vlada RS počev od 2010. godine do danas, od kojih je najodgovorniji Aleksandar Vučić.

Poštovani čitaoci, ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x