Ekonomija

Šleper sa pokvarenim mesom iz Brazila stigao do Jagodine, zbog gljivica stopiran izvoz breskvi u Rusiju

Beogradski glas (Beta) – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je najvažnije da pokvareno meso iz Brazila nije ušlo na tržište Srbije i dodao da je njegovo ministarstvo uradilo svoj deo posla i da će slučaj biti predat tužilaštvu.

“To je jedan šleper, 23 tone, količina koja je mogla da napravi ozbiljan problem”, rekao je Nedimović za TV Pink.

On je dodao da je šverc mesa sprečen zajedničkom akcijom svih organa i dodao da je to jedna od većih zaplena u poslednje vreme.

“Meso nije ušlo na tržište, i to je najvažnije, naše je da obezbedimo kvalitetnu i bezbednu hranu”, dodao je Nedimović.

Policija u Jagodini je pre nekoliko dana u saradnji sa Upravom carine pronašla i zaplenila 23 tone mesa koje je iz Brazila, preko Kosova i Metohije i Raške, daljom prodajom trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji.

Govoreći o izvozu breskve u Rusiju, Nedimović je rekao da je u kontaktu sa ruskim kolegama zbog pojave gljivica na breskvama i nektarinima iz Srbije. On je dodao da je uveden privremeni monitoring za to voće i dodao da očekuje da će izvoz biti nastavljen kada se završe analize.

Kako je dodao, proces uvoza u Rusiju je komplikovan i podrazumeva šest različitih kontrola. Naveo je da je do sada izvezeno 40.000 tona nektarina u Rusiju i sve količine su bile dobrog kvaliteta.

Istakao je da Srbija mora da vodi računa o tehnološkom procesu od voćnjaka do hladnjače i od hladnjače do tržišta i da je potrebno jačati svest o tome da se šalje samo kvalitetna roba.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x