Politika, Beogradski glas
Ekonomija

Srbija jedina zemlja koja od 2012. godine nije imala rast, 50 godina daleko od standarda EU

Beogradski glas (Beta) – Srbija je, prema pokazateljima evropske zvanične statistike Eurostat, kojima se meri gde su zemlje istočne Evrope u odnosu na BDP po stanovniku u EU odnosno paritetu kupovne moći, na samom dnu sa 37 odsto proseka EU, a ispod su jedino Albanija i Bosna i Hercegovina, piše Vojvođanski analitičko istraživački centar VOICE.

Kako se navodi, pokazatelji Eurostata govore o tome da je Srbija jedina zemlja koja od 2012. godine nije imala rast, već je 2017. godine u odnosu na 2012. “bila na nuli”.

Analiza je pokazala i da su, kada se porede 2012. i 2017. godina, zemlje u okruženju napredovale, te da je Crna Gora 2012. bila na 39 odsto BDP po stanovniku EU, a 2017. je stigla na 46 odsto i imala je rast 17,9 odsto.

Rumunija je zabeležila rast 16,7 odsto i stigla do 63 odsto proseka EU, Makedonija je rasla 8,8 odsto, BiH 6,7, a Hrvatska koja je na 61 odsto evropskog BDP-a, imala je rast od 1,7 odsto.

VOICE navodi da se BDP po paritetu kupovne moći smatra jednim od najrelevantnijih indikatora bogatstva gradjana neke države, a analiza Eurostata govori da je Srbija “miljama daleko od proseka BDP-a po stanovniku evropske zajednice”.

Svetska banka je izračunala da Srbija, ukoliko bude rasla po stopi od tri odsto, može da dostigne standard EU za 50 godina, a u slučaju da raste po stopi od pet odsto, u korak sa gradjanima Unije mogla bi da krene za 20.

Profesor ne Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić, objasnio je za VOICE da ovakvi pokazatelji vrlo precizno ocenjuju gde se zemlja nalazi i kako napreduje, a to je upravo podatak o 37 odsto proseka BDP-a Evropske unije po glavi stanovnika. “On najbolje govori o tome gde je Srbija, šta smo radili u medjuvremenu, odnosno da je to na nivou iz 2012. i da praktično za ovih šest godina nije bilo ozbiljnijeg relativnog pomaka”, ocenio je Savić.

On je dodao da “apsolutnog pomaka jeste bilo”, jer je Srbija imala određene stope rasta, ali da “u relativnom smislu” pomaka nije bilo, jer je Evropska unija išla napred, a Srbija je, iako se kretala u istom pravcu kao Evropa, “praktično ostala tu gde jeste, a to je malo više od trećine proseka EU”.

Po njemu, da bi Srbija mogla da napreduje i da smanjuje relativni zaostatak u odnosu na Evropsku uniju, “mora da ostvari dvocifrenu stopu rasta” po glavi stanovnika.

“Kao što je radila Kina od 1978. godine do svetske ekonomske krize, kao što smo mi to radili izmedju pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, i kao što to danas Rumunija radi. Dakle, to je moguće. To podrazumeva i drugačiju strategiju, jer ne može ništa da se desi bez ozbiljnog planskog pristupa. A kod nas ne može da bude planskog pristupa zato što smo taoci političkih partija”, ocenio je Savić.

Naglasio je da Srbija suštinski nema rast životnog standarda, jer su plate vrlo niske, te da “nije moguće nekome popraviti položaj sa 25.000 ili 30.000 dinara mesečno”, što je daleko ispod proseka EU po glavi stanovnika.

“Kada bismo merili brojem zaposlenih i brojem napravljenih proizvoda, negde bismo mogli da kažemo da se približavamo evropskom proseku. A šta vredi kada u EU uglavnom, u okviru industrije, prave proizvode gde je profit visok, proizvode visokog nivoa obrade gde su zarade mnogo veće. Dotle mi pravimo najjednostavnije proizvode gde je zarada tanka, ako je uopšte ima”, dodao je on.

Kako je objasnio, pred Srbijom je jasan zadatak – ponovna industrijalizacija, po sistemu iz pedesetih godina prošlog veka.

“Naravno, nije reč o industrijalizaciji po istom obrascu, ali dok ne zagrizemo tu jabuku, nemamo šansu da idemo napred”, poručio je Savić.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x