Ekonomija Srbija

Vučić otvorio nemačku fabriku u Čačku

Izvor: Beta

Nemačka kompanija Forverk počela je proizvodnju delova za auto-industriju u fabrici u Preljini kod Čačka u koju je uložila oko 60 miliona evra.

Fabrika poslovne grupe “Forverk i sin” prostire se na 45.000 kvadrata i u njoj sada ima 176 zaposlenih, a planirano je da do završetka finalne faze zapošljava 1.000 radnika.

Grad Čačak je uložio više miliona evra u izgradnju komunalne infrastrukture na lokaciji fabrike.

Plan uprave fabrike je da izvoz do kraja ove godine bude u vrednosti 10 miliona evra, a da do 2025. godine dostigne 150 miliona evra.

Čačanska fabrika, čija je izgradnja trajala 18 meseci, snabdevaće vodeće svetske proizvođače automobiila poput BMW, Audija, Folksvagena, Forda i Opela.

Početku rada Forverkove fabrike prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je ovo važan dan za Čačak i okolna mesta, kao i za celu Srbiju jer je jedna porodična kompanija iz Namačke došla da tu radi decenijama.

“Sada možemo da pozovemo ljude da se vrate u svoje mesto gde imaju budućnost”, kazao je Vučić.

On je istakao da je Vlada Srbije obezbedila milione evra da bi privukla nemačku kompaniju da posluje u Čačku, za šta je preduslov bio izgradnja autoputa.

“Očekujem još veći priliv stranih investicija u Srbiji i nadam se da će biti još više investirora iz Nemačke”, kazao je Vučić i dodao da od Srbije trenutno nema mnogo boljih mesta za investiranje.

Predsednik Srbije i premijerka Ana Brnabić posetiće i Naučno-tehnološki park u Čačku, u čije otvaranje je Vlada Srbije uložila 330 miliona dinara.

Očekuje se da će u tom prostoru raditi 15 do 50 firmi koje će zapošljavati oko 200 ljudi.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x