Ekonomija

Vučić priznao neregularnosti u Krušiku: Uradićemo forenzičku reviziju poslovanja

Izvor: Insajder

Ono što se u pojedinim medijima mesecima u nazad pisalo o lošem poslovanju Krušika, sada je potvrdio Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete ovoj fabrici u Valjevu. On je rekao da je problem u poslovanju postojao tokom 2019. i da će država uraditi forenzičku reviziju kako bi se utvrdila odgovornost.

Državno preduzeće Jugoimport je 2016. izvozilo 70 odsto robe iz Krušika. To je te godine saopštio i sam predsednik Aleksandar Vučić prilikom polaganju kamena temeljca u Krušiku. Danas je situacija potpuno drugačija jer Jugoimport sada izvozi samo 30 odsto robe iz Krušika. Na pitanje novinara kako se i zašto to desilo i ko je odgovoran, Vučić je rekao da će biti provereno.

 “Mi ćemo uraditi forenzičku reviziju, uzećemo nekoga od velike četvroke zato što je to za nas važno. Ne mislim da ste pogodili srce problema, ali mi smo svakako spremni da analiziramo zašto smo došli u ovakvu situaciju”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će utvrđivati kako se desilo da državno preduzeć

On je podsetio da je 2018. godina bila rekordna po svemu. Pad koji je usledio u narednoj godini delimično opravdava činjenicom da je i potražnja na tražištu pala, jer kako je rekao “gotovo niko ne želi da ratuje”.

“Najteže uslove poslovanja imamo sa onima gde se ratuje na Bliskom istoku. Oni vam uzmu robu, nema avansnog plaćanja, pa tek posle 190 dana počinje sa isplatom. A kome ćete da prodate ako ne onde gde se ratuje, a da bude dozvoljeni krajnji korisnik, da vam Amerika ili neko drugi ne uvodi sankcije”, navodi Vučić.

On je zatim ponovip da je spreman da razgovara o svim razlozima zbog kojih je Krušik došao u lošu situaciju. Takođe kako je rekao,  biće provereno i da li je dobro radio i Jugoimport koji je takođe važan za državu.

“Ne mogu apriori nikoga da osuđujem, zato ćemo uraditi tu forenziku”, navodi Vučić.

On je naglasio i da je dodatni problem Krušiku napravi i loš imidž u javnosti.

“Imate 1.000 tekstova koji govore loše o Krušiku, o naročito važnoj grani kao što je vojna industrija. Sa tim problemom imidža ćemo se suočavati u godinama koje dolaze”, ocenio je predsednik Srbije.

Krušiku 10 miliona evra od Vojske Srbije za novi ugovor

On se prethodno obratio radnicima okupljenim u krugu fabrike. Rekao je da ova fabrika danas nije u sjajnoj situaciji zbog nesposobnosti ranijih rukovodstava i da je država spremna da uloži veliki novac da Krušik opstane.

On je rekao da mu je na sastanku sa rukovodstvom tog preduzeća namenske industrije “došlo da iskoči iz kože”, jer je stanje teško i biće potrebne temeljne i ozbiljne reforme, kako kod njih, tako i u celoj odbrambenoj industriji.

„Direktno 11.500 radnika, a mnogo više, oko 20.000, ljudi indirektno zavisi od naših odluka i kako i na koji način ćemo upravljati našim resursima u budućnosti“, istakao je Vučić.

„Moraćemo da napravimo reorganizaciju posla i da napravimo profitabilne poslove. Cilj je da zarađujemo novac“, istakao je predsednik Republike.

On je rekao da „nismo sačuvali Krušik od raznih glasina“, i da ćemo se sa tim problemom suočavati i naredne godine.

„Vojska Srbije će uplatiti 10 miliona evra Krušiku za novi ugovor. Nećemo odustati od odbrambene industrije Srbije ni po koju cenu“, najavio je Vučić dodajući da je odbrambena industrija jedna od ključnih industrijskih grana.


Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x