Ekonomija

“Vučić prvo odredi koliko će se povećati minimalac, pa ona mi kobajagi pregovaramo”

Minimalna mesečna zarada u Srbiji za 2021. godinu verovatno će biti povećana oko šest odsto, sa 30.000 na 32.000 dinara, koliko je država predložila, rekao je danas sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović. 

On je rekao da je to sinoć potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučićnije i da nije prvi put da u toku pregovora u Socijalno-ekonomskim savetu (SES) o minimalnoj ceni rada predsednik saopšti iznos mogućeg povećanja.

Ministarstvo finansija je predložilo povećanje minimalne cene rada od četiri do šest odsto, sindikati traže povećanje od 25 odsto, a poslodavci prihvataju predlog države, ali uz ustupak da se poveća neoporezivi deo zarade.

“Vučić prvo odredi koliko će se povećati minimalac, pa ona mi u SES-u kobajagi pregovaramo”, rekao je Mihajlović za Betu. 

Dodao je da sindikati “shvataju ekonomsku situaciju, ali da su projekcije države za narednu godinu optimističnije” i da je bilo prostora da se minimalna zarada poveća više od šest odsto. 

Na veći procenat povećanja minimalne zarade obavezuje i, kako je rekao, obećanje ministra za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zorana Djordjevića od pre dve godine da će se 2021. godine minimalac izjednačiti sa vrednošću minimalne potrošačke korpe koja je sada 37.000 dinara.

Sa ovim tempom povećanja prosečne plate u Srbiji 2025. godine neće dostići, kako je rekao, ni 600 evra, a ne 900 koliko je Vučić obećao.

“Bilo bi dobro da bar taj minimalac isplaćuju firme koje su u stvarnim finansijskim problemima, ali neće biti tako, isplaćivaće ga sigurno i one koje imaju profit”, rekao je Mihajlović.

Istakao je da će minimlanu zaradu primati ne oko 350.000 ljudi kao do pandemije, već oko 500.000 od oko 2,1 milion ukupno zaposlenih. 

Potvrda da će tako biti je, prema njegovim rečima, i to što je napravljena greška kada je deljenja državna pomoć “kao nožem da je zasečena”, pa umesto da bude selektivna i dobiju je preduzeća koja su stvarno bila u problemu, dobile su je i trgovinske firme koje su skoro normalno radile.

Većina njih su, kako je rekao, uprkos posledicama pandemije na poslovanje verovatno osvarile profit, a radnicima su podeljene plate u visini minimalca za koji su novac dobile od države. 

Mihajlović je ocenio da će u novembru sigurno početi otpuštanja radnika, bar onih deset odsto od ukupno zaposlenih, na šta imaju pravo i poslodavci koji su primili državnu pomoć.

Socijalno-ekonomski savet čiji su članovi reprezentativni sindikati SSSS i UGS “Nezavisnost”, Unija poslodavaca Srbije i Vlada Srbije, poslednju rundu pregovora o “minimalcu” imaće 14. septembra i ako se ne dogovore odluku će doneti država, pošto prema Zakonu o radu na to ima pravo. 

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x