Ekonomija

Vučićeva gorka čokolada: Švajcarskom gigantu rekordna subvencija od 120.000 evra po radniku

Izvor: Nova ekonomija

Švajcarska kompanija Bari Kalbo (Barry Callebout), koja je položila kamen temeljac svoje fabrike čokolade uz prisustvo predsednika Aleksandra Vučića, dobila je od države 12 miliona evra subvencija za taj projekat.

Bari Kalbo se zauzvrat obavezao da zaposli najmanje 100 novih radnika, što znači da subvencija iznosi možda rekordnih 120.000 evra po radnom mestu, vidi se iz ugovora te kompanije sa Ministarstvom privrede.

Kako se vidi iz ugovora, Bari Kalbo je u 2018. godini imao konsolidovani prihod od preko 3,2 milijarde evra. Država Srbija je ipak odlučila da ovom švajcarskom proizvođaču treba pomoć, pa je subvencijom pokrila 26,67 odsto troškova ulaganja u pogon za proizvodnju čokolade i kakao proizvoda u Novom Sadu.

Novozaposleni radnici Bari Kalboa u Srbiji će imati osnovnu zaradu koja je najmanje za 20 odsto veća od minimalca, navodi se u ugovoru.

Subvencija će biti isplaćena Bari Kalbou u pet godišnjih tranši, od 2020. do 2024. godine, a najveća pojedinačna tranša od 8,24 miliona evra treba da bude isplaćena sledeće godine.

Ovoj kompaniji je takođe poklonjeno zemljište za izgradnju fabrike od dva hektara i devet ari ugovorom koji je potpisan u septembru 2019. godine.

Bari Kalbo je vodeći proizvođač čokolade i kakao proizvoda koji posluje u više od 30 zemalja i zapošljava 11.570 radnika u okviru cele grupacije.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač