Ekonomija

Zbog čega je država nastavila da finansira Er Srbiju?

Izvor: Insajder

Najnoviji podaci o poslovanju Er Srbije pokazuju da bi ova kompanija bez državnih davanja poslovala sa gubitkom, četvrtu godinu za redom. Iako je prema ugovoru sa Etihadom država bila u obavezi da bespovratno ulaže sredstva u Er Srbiju do kraja 2016, finansiranje nacionalne aviokompanije sredstvima iz budžeta se ipak nastavilo. U finansijskim izveštajima za 2017. godinu kompanija je prikazala prihod od donacija države u ukupnom iznosu od oko 20 miliona evra.

Kao jedna od osnova za nova davanja države poslužila je Strategija o razvoju turizma koja je usvojena upravo u vreme kada je po ugovoru, država trebalo da prestane sa subvencionisanjem Er Srbije.

U objavljenom finansijskom izveštaju za 2017. godinu navodi se da je Er Srbija prihodovala od države oko 2,4 milijarde dinara, od čega je 1,4 milijarde dinara (11,7 miliona evra) primila na ime podrške razvoja saobraćajne mreže u “cilju podsticaja i razvoja turizma i opšte povezanosti Srbije a u skladu sa Strategijom o razvoju turizma”.

Ta strategija predviđa direktnu budžetsku pomoć za aktivnosti koje doprinose razvoju turizma ali se u njoj nigde eksplicitno ne navodi da će država donirati nacionalnu avio kompaniju.

Strategija se, inače, odnosi na period do 2025. godine, a za nju je zaduženo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Imajući u vidu da  Vlada Srbije, Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede ni nakon dva dana nisu odgovorili na pitanje Insajdera zašto je i nakon isteka ugovornih obaveza kompaniji Er Srbija data državna pomoć u iznosu od 2,4 milijarde dinara, pitanja postavljamo i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija:

  • Po kom osnovu su Er Srbiji dodeljena budžetska sredstva?
  • Ko je doneo odluku da se Er Srbiji dodele novčana sredstva u skladu sa Strategijom o razvoju turizma?
  • Imajući u vidu da se Strategija odnosi na period do 2025. godine, da li će država po istom osnovu nastaviti da donira Er Srbiju i u narednih sedam godina?

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x