Forum

Feljton “Krvave balkanske milijarde”: Nedodirljiva kosovska mafija

Priredila: D. Bg. P.

Beogradski glas – Na sastanku u Zagrebu, u srpnju 2008, pripadnici klana Osmani donijeli su dugoročni plan reorganizacije balkanskog kriminalnog podzemlja i plan redefiniranja kriminalne strukture Balkana, piše hrvatski novinar Domagoj Margetić u knjizi „Krvave balkanske milijarde“, nedavno predstavljenoj u Beogradu. Kaže da su Osmanijevi isplanirali preuzimanje kriminalnih organizacija u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, njihovo umrežavanje sa onim u Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Španiji, „zajedno s povezanim organizacijama u zemljama Južne Amerike i SAD, ali i mrežom u Turskoj, te Siriji, Iranu, ali i u afričkim državama gdje je podzemlje još iz vremena bivše Jugoslavije kontroliralo određene naftne interese kojima se trgovalo na crnom tržištu“.

OVK, paravojni deo mafije

Još od dvehiljaditih, najpre je pod okriljem Osmanijeve organizacije počelo objedinjavanje kosovskih kriminalnih struktura. Poenta je bila da se od grupa vezanih za OVK preuzmu na milijarde vredni, kriminalno formirani crni fondovi za finansiranje nezavisnosti, sa tajnih računa koji su „dotad bili EU pod nosom“. Ti fondovi su delom ubačeni u legalne finansijske tokove, delom investirani u međunarodni kriminalni biznis. To detaljno, dodaje Margetić, opisuju obaveštajci NATO početkom dvehiljaditih, kao i operativci BND.

Kosovski organizovani kriminal se posle Osmanijevog objedinjavanja širi (sa transporta heroina, kokaina, ilegalnih migranata i krijumčarenja oružja) na krijumčaranje energenata, hrane, otpada, opasnog otpada i opasnih materijala, kao i pranje novca. OVK, prema poverljivim izveštajima NATO, KFOR i BND, „nikad nije raspuštena, nego je postala ilegalni, paravojni organ albanske mafije“. Zato se bez njih u evrokriminalnom podzemlju više „ne može igrati“, a albanska mafija je „danas međunarodno opasna i ozbiljno ugrožava sigurnost EU, te pojedinačno njenih zemalja članica“.

Margetić piše da poverljiva dokumenta NATO, KFOR, UN i BND pokazuju da je za sve to znala međunarodna zajednica i dala prećutnu saglasnost. U tim dokumentima su vrlo detaljno analizirani procesi „u kojima je na Kosovu stvorena praktički paralelna vlast, izgrađena na infrastrukturi OVK, srodnih organizacija, ali i kosovskih institucija vlasti, koje su de fakto dio kriminalne infrastrukture zajedno s njihovim čelnim ljudima, na što posebno ukazuje tajni izvještaj njemačkog BND iz svibnja 2005“.

„Nije nimalo pretjerano reći da je ovakvim reorganiziranjem… uspostavljen okvir Novog balkanskog kriminalnog poretka, kao novog organiziranog kriminalnog entiteta, povezanog usko s međunarodnim organiziranim kriminalom i međunarodnim terorizmom“, navodi Margetić. „Postojanje ovih dokumenata moglo bi možda predstavljati jedan od najvećih međunarodnih korupcijskih skandala… Jer, logično se nameće pitanje zbog čega međunarodna zajednica nije poduzela ništa kako bi se spriječilo da, mafijaškim mehanizmima uspostave  paralelnih mehanizama vlasti, ovaj kartel praktički preuzme jednu državu pod međunarodnim protektoratom, u ovom slučaju mislim na Kosovo“.

Podrška EU institucija kriminalu?

„Dokumenti koje posjedujem, dakle, govore o jednom puno ozbiljnijem i širem fenomenu nego što je sam organizirani kriminal“, analizira Margetić. „Radi se o puno opasnijoj priči jer samo postojanje dokumenata koji pokazuju kako su obavještajci NATO saveza, KFOR, njemačkog BND i UN prikupili, obradili, analizirali i dokumentirali podatke o organiziranom kriminalu na Kosovu i Balkanu, u kojima su vrlo detaljno opisane aktivnosti jednog od najmoćnijih europskih kriminalnih kartela – Osmanijevih, dovoljno govori o mogućoj umiješanosti ne samo vrha institucija tzv. međunarodne zajednice, nego i političkog vrha zemalja članica međunarodnih organizacija čije su službe izradile ove dokumente.“

Autor se poziva na strogo poverljive izveštaje: BND o organizovanom kriminalu na Kosovu (22. 2. 2005); NATO/KFOR o organizovanom kriminalu na Kosovu (januar 2001), o vođama međunarodnog krijumčarenja na Kosovu (januar 2001), „Ko je ko u i oko Kosova“ (januar 2001); KFOR o mreži i infrastrukturi kadrova bivše OVK umreženih u organizovani kriminal (2002); UN o finansijskim transferima i pranju novca povezanom sa organizovanom kriminalnom strukturom na Kosovu (2001).

Pritom, „arhive nekadašnjih vrlo moćnih tajnih službi zemalja bivšeg istočnog bloka postale su ozbiljno i moćno oružje u rukama pripadnika balkanske mafije“ jer su se u haosu 1990. tadašnji kriminalni klanovi dokopali i tajnih dosijea „o ljudima iz javnog, političkog i privrednog života u mnogim zemljama nekadašnjeg istočnog bloka, a ponajviše za ljude iz Češke, Poljske, Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Albanije, te iz država nastalih raspadom SFRJ“. Mnogi koji sada govore „o fenomenu onoga što se naziva ’albanskom mafijom’, a što ja nazivam balkanska mafija, iako se danas doista radi o transeuropskoj kriminalnoj konfederaciji, nečemu što je gotovo kao država bez države nad državama – nemaju u vidu ovaj aspekt razloga zbog čega je taj mafijaški milje toliko moćan i utjecajan i kako je bilo moguće da svoju kriminalnu infrastrukturu usavrši do te mjere da ima utjecaj na vlade, ministre, državne dužnosnike, bankare u velikom broju europskih zemalja“, piše Margetić. I ističe da „nije nebitno to što su Ukrajina i Moldavija zadnjih godina u fazi integracije u balkansku zonu kriminala“.

Projekat tajnih JU-službi

„Otkako sam došao do tih strogo povjerljivih dokumenata NATO, KFOR, UN i BND postavljao sam sebi pitanje iz kojih su razloga ove međunarodne organizacije odlučile ignorirati sve te informacije“, beleži Margetić. „Ključno je zapravo pitanje: koji je interes iza toga što NATO, KFOR, EU, BND skrivaju dokaze o međunarodnoj balkanskoj, kosovarskoj mafiji i njihovim mafijaškim operacijama u Europi? Pri tome je nesumnjivo da je ta mafijaška organizacija izvorno nastala kao projekat komunističkih jugoslavenskih tajnih službi… Stoga se nameće zaključak da je ta mafija u zadnjih skoro 30 godina našla novog zaštitnika.“

Nadalje Margetić, uz ostalo, govori o „tragovima mogućnosti da balkanska mafija posrednim ulaganjima u energetski prostor u Evropi nastavi da kontroliše važan udeo u evropskom energetskom kompleksu“. Pita nije li izgradnja nove energetske arhitekture Evrope „dovoljno veliki interes zbog kojeg bi i NATO i EU ignorirali vlastite dokumente o kosovarskoj mafiji“. Poslednjih godina se intenzivno radi na novoj energetskoj karti Evrope, „koja bi u znatnoj mjeri mogla izmijeniti geoekonomske i geostrateške odnose na Starom kontinentu, ali i međunarodnu energetsku arhitekturu moći“ koja postoji od Drugog svetskog rata. U novoj podeli energetskih interesa Balkan se „ponovno našao u centru zbivanja kao strateško područje preko kojeg bi se mogli u budućnosti ’lomiti’ strateški međunarodni energetski interesi i novi globalni i europski energetski pravci i koridori“.

„Potpuno je jasno da se iza svega krije velika priča o velikim interesima zbog kojih je balkanska mafija preko noći postala saveznik međunarodnoj zajednici“, zaključuje Margetić. „I da li bi cijela ova priča mogla na kraju ispasti jedan od najvećih skandala NATO i EU do sad? Jesu li energetske milijarde stvarni razlog skrivanja NATO i BND obavještajnih dosijea o kosovarskoj mafiji? Je li nova energetska karta Europe pravi razlog zbog kojih SAD, NATO i EU prikrivaju kosovarski međunarodni kriminal? Uostalom, intenzivirani ofšor projekt LNG na Krku (plinski terminal za srednju i jugoistočnu Evropu) podjednako uključuje interese političkih i elite i energetskih lobija u SAD, EU, Njemačkoj, Hrvatskoj, Kosovu, Slovačkoj, Češkoj i drugim državama.“


(Nastavlja se)

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x