Forum

Zloupotreba fudbalske reprezentacije

Piše: N.Vasić

Beogradski glas – Sve do 15. jula fokus celog sveta biće usmeren ka najvažnijem globalnom dešavanju u ovoj godini – Svetskom prvenstvu u fudbalu. Fokus će biti na najboljima: Mesiju, Ronaldu, Grizmanu ali i na našoj reprezentaciji koja posle duge pauze ponovo izlazi na veliku scenu. Kolektivnu opsesiju različito koriste trgovci, vlasnici ugostiteljskih objekata, prodavci sportske i navijačke opreme i mnogi drugi. I to je potpuno u redu.

Ono što nije u redu jeste to da trenutnu popularnost i medijsku pažnju usmerenu ka reprezentaciji zloupotrebljavaju predstavnici vlasti sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem na čelu.

Na prijemu organizovanom pred odlazak reprezentacije u Rusiju predsednik je najavio novčane nagrade reprezentativcima u slučaju dobrih rezultata. Tako je obznanio da će ekipa biti nagrađena sa 10 miliona evra u slučaju da postanemo prvaci sveta, pet miliona evra u slučaju da uđemo u finale i 500.000 evra u slučaju plasmana u 16 najboljih ekipa. Pomenute iznose predsednik je najavio nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić.

Vodeći ljudi Srbije očigledno ne poznaju dovoljno pravnu regulativu u ovoj oblasti, pa su u naletu emocija zanemarili činjenicu da je nagrađivanje sportskih rezultata regulisano Uredbom o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama. Uredba je objavljena u „Službenom glasniku RS“ 22/2016 i u primeni je od 12. marta 2016. godine. Uredba predviđa nagrađivanje sportista za ostvarene rezultate na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, svetskim i kontinentalnim prvenstvima, šahovskoj olimpijadi, Devis i Fed kupu, kao i nosiocima svetskih rekorda u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima.

Iznosi predviđeni Uredbom su, iako visoki za pojmove običnih građana i navijača, mnogo niži od iznosa koje je obećao predsednik Srbije fudbalskoj reprezentaciji. Uredba predviđa nagrađivanje za osvojeno prvo, drugo i treće mesto na takmičenjima. Ne predviđa nagrađivanje za ulazak u 16 najboljih. Predsednik Republike, ovoga puta u tandemu i sa premijerkom, stavio je po ko zna koji put svoju reč iznad pravne regulative.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x