Kolumna

Čokoladni rat frtalj predsednika

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Beogradski glas – Vučićevo kažnjavanje jedinog nepodobnog grada u Srbiji se nastavlja. Osim neplaćanja redovnih i zakonom utvrđenih transfera iz državnog u lokalni budžet, oglušivanja o dug nastao u vreme poplava 2014, Šabac je, zbog političke sujete predsednika Srbije i njegovom isključivom voljom, ostao bez još jedne ozbiljne investicije.

Reč je o vodećem svetskom proizvođaču čokolade i kakaoa visokog kvaliteta „Beri Kalebo“ iz Švajcarske, koji je, kad je dogovor već postignut, odustao od aranžmana u Šapcu i naprasno se odlučio za Novi Sad. Ovaj naprasni obrt ima svoju kratku i neslavnu predistoriju. Švajcarci su prvo izabrali Šabac kao destinaciju i odabrali parcelu za fabriku u kojoj će biti zaposleno 50 radnika. Sve to je aminovao i ministar finansija Mali, shodno uredbi o kategorizaciji gradova, po kojoj je Šabac u II kategoriji sa maksimalnim državnim subvencijama do 4.000 evra po radnom mestu.

Sve je teklo normalno dok se nije umešao izvesni Danilo Cicmil (34), Vučićev savetnik za investicije, dečko bez dana radnog staža, partijski junoša koji je s tolikim „iskustvom“ još i šef radne grupe sa „Al Ravafedom“, član Nadzornog odbora „Er Srbije“ i član Nadzornog odbora „Fijat automobila Srbija“ d.o.o! Deo njegovog posla je i da vodi računa gde će se po političkim potrebama usmeravati strani investitori.

Imajući na umu da mu je Šabac van kontrole, da bi usred predizborne kampanje otvaranje jedne ovakve tehnološki i tržišno značajne fabrike (posle gradnje osam besmislenih firmi za seckanje kablova) moglo dodatno urušiti rejting u Šapcu, predsednik države je krenuo u jednu krajnje problematičnu i nezakonitu akciju.

Njegovi lobisti su zaskočili Švajcarce prvo s ponudom od 200.000 evra ne bi li promenili odluku o lokaciji, što su ovi glatko odbili, potom je državni mito bezuspešno podignut na 600.000, da bi usledila nepristojna ponuda od 12 miliona evra uz uslov da se fabrika podigne u Novom Sadu! Parcelu u Šapcu se hteli da kupe, dok im je novosadska poklonjena otuđivanjem građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije. Švajcarci su mudro zaključili da treba iskoristiti budalaste Srbe, pa je prošle nedelje paradno obznanjena konačna odluka.

Tom prilikom je frtalj predsednik, u ustavnom svojstvu svih građana Srbije, pa i Šapčana, slavodobitno promovisao „Beri Kalebo“, usput slagao da će fabrika zapošljavati 100 ljudi (lepše zvuči nego 50), te najavio kako će se koristiti domaće sirovine. A osnovna je kakovac, biljka tropskih regija koja teško da bi mogla da se gaji i u „Jovanjici“!

Ovom politikantskom odlukom direktno je pogažena uredba1 o subvencijama prema kategorizaciji gradova. S obzirom na to da je i Novi Sad, kao i Šabac, u II kategoriji, s limitom od 4.000 evra po radnom mestu, došlo je do senzacionalnog arčenja budžeta, pa će jedno novootvoreno radno mesto biti rekordno plaćeno – 240.000 evra!!! Eto, baš toliko košta lečenje političke sujete predsednika države.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x