Kolumna

Davitelj protiv davljenika

Uvodna reč glavnog urednika

Piše: Milan Bečejić

Slobodne Novine – Ni uz najveće napregnuće mašte nisam uspeo da racionalizujem sliku na kojoj tobož premijerka SAMOSTALNO donosi odluku da se u ovu papazjaniju udene i malo cenzure, pa se ta odluka (uredba ili zaključak?!) odmah primeni hapšenjem novosadske novinarke. Slika druga: predsednik je iznenađen i malo ljut, gorko se priseća glavne cenzorske uloge iz 1999, pa zove premijerku i nežno je moli da ukine tu budalaštinu. Slika treća: ona nevoljno uslišava molbu svog partijskog šefa, priznavši skrušeno da je dva puta ispala glupa, ili samo poslušna, svejedno… Koga vi zajebavate?!

Glavni Stručnjak, i sa maskom i bez nje, deluje kao davljenik. Teško diše, praćaka se, jeste da je „iskusan vuk“, ali bujica je to, brale… Ne snalazi se u novoj i nepoznatoj situaciji. Džaba ti virus – rejting strmoglavo pada. Teško da će i mito od 100 evrića dati rezultat, sem ako ne budu lovu delili kraj biračkih kutija.

Najveća muka je kako ispod zaštitnih maski i rukavica proturiti ono u čemu se jedino dobro snalazi – političku kampanju. Očito da je odabrana ministarska ekipa, u kojoj su Mali, Vulin, Lončar i Nedimović, sklonija autogolovima nego navali. Tako da funkcionerska kampanja sve očiglednije izbija na videlo i poprima oblik farse.

Kao ne bavite se politikom, a onda veseli Vulin kao nema 300 vojničkih kreveta za jedini opozicioni grad Šabac! Nedimović javno kaže da niko od seljaka neće biti kažnjen zbog kršenja policijskog časa ako obrađuje njivu, a onda kazne seljaka iz Silbaša jer, po proceni policijskih detektiva, nije imao dovoljno prašine na traktoru! Uz stupidno objašnjenje zašto nema dozvolu za kretanje: policiji u Bačkom Petrovcu pao sistem!!! A setva će, valjda, sačekati da se sistem digne. Da li ste vi normalni?!

Donekle razumem Glavnog Stručnjaka u ulozi davljenika. On jednostavno mora da se ponaša kao davitelj naroda jer samo tako može da sakrije sopstvenu nesposobnost i nesposobnost svoje funkcionerske klike dok usiljeno održavaju napetost, sabiraju alibije za greške i eventualni konačan neuspeh. Otuda su svakodnevne tenzije i zastrašivanje normalna pojava, nadletanje Beograda lovcima, šikaniranje 95 odsto odgovornih građana… Koliko će sve to očvrsnuti u slamku spasa, videće se već na izborima i provučeno kroz stepen i brzinu zaborava onih koje vlast sada sistematski maltretira.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Slobodnih Novina!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x