Kolumna

Dnevnik iz bliske budućnosti koja se mogla dogoditi

Piše: Aleksandar Lojpur, advokat

Subota 2. maj

Posle mog kratkog teksta u „Slobodnim novinama“ i tvita na „Tviteru“ koji glasi: „Ima vremena da se urade prajmariz – članovi i simpatizeri svih proevropskih partija i grupa da se pozovu da glasaju i da se hitno formira vlada u senci i da se izabere mlada energična nekompromitovana osoba za premijera u senci. Pozvao me jedan od opozicionih lidera, čije ime ne želim sada da saopštim. Objasnio sam kako sam zamislio da se uradi to što predlažem.

Nedelja 3. maj

Taj lider održao je sastanak sa Zoranom Živkovićem, Borisom Tadićem, Sergejem Trifunovićem, Gordanom Čomić, Nenadom Čankom, Borkom Stefanovićem, Zoranom Lutovcem i još nekolicinom predsednika i članova predsedništava proevropskih stranaka, pokreta i NVO. Izneo sam detalje predloga. Bila teška i dugotrajna diskusija, ali, oko ponoći postignut dogovor.

Ponedeljak 4. maj

Registrovano je nekoliko internet domena. Prvi i osnovni, preko kojeg će se obaviti najvažnija aktivnost, jeste vladausenci.org.
Pripremljen je oglas preko cele strane za listove „Politika“, „Danas“ i „Blic“ sledeće sadržine:
Obaveštavamo članove i simpatizere stranaka, pokreta i NVO proevropske orijentacije da će u okviru predizbornih aktivnosti za predstojeće parlamentarne izbore biti održani preliminarni izbori. Predlažemo svim pojedincima koji podržavaju što skorije puno pridruživanje Srbije Evropskoj uniji da se učlane u društvenu grupu „Vlada u senci“, koja je otvorena preko društvene mreže „Fejsbuk“.

Predizborni postupak će se sprovesti u tri faze. U prvoj fazi svako će moći preko posebne internet platforme da postavi svoj video-oglas u trajanju od dva minuta u kome će moći da istakne svoju kandidaturu za člana vlade u senci, s posebnim naglaskom za ministarstvo za koje se kandiduje. Svaka faza će trajati deset dana. U periodu od dva dana pred kraj prve faze sprovešće se glasanje. Svaki prijavljeni član će moći da dâ jedan glas za onaj video-oglas koji izabere. U drugoj fazi 30 kandidata koji su dobili najviše glasova moći će da stave svoj video-oglas u trajanju od pet minuta Na kraju druge faze sprovešće se glasanje i deset kandidata koji dobiju najviše glasova će predstavljati vladu u senci. U trećoj fazi će se održati izbori za premijera vlade u senci. Svaki od deset članova Vlade u senci će moći u roku od tri dana od izbora da stavi video-oglas u trajanju od 20 minuta u kojem će moći da istakne svoju kandidaturu za premijera u senci. Na kraju treće faze sprovešće se glasanje i ministar u senci koji dobije najviše glasova postaće premijer vlade u senci.

Svi mi dolepotpisani se obavezujemo da ćemo u predizbornom postupku, do kraja parlamentarnih izbora zakazanih za 21. jun 2020. godine, podržavati vladu u senci i premijera u senci, koji će biti protivkandidati sada vladajućim strankama i učesnicima izbora koji se protive evrointegracijama Srbije. Slede potpisi čelnika svih proevropskih stranaka i pokreta.

Utorak 5. maj

Objavljeni su oglasi u „Politici“, „Danasu“ i „Blicu“.

Sreda 6. maj

Prijavljeno je 20.000 članova „Fejsbuk“ stranice „Vlada u senci“.

Četvrtak 7. maj

Simpatizeri SNS-a formiraju stranicu na „Fejsbuku“ „Prava Vlada u senci“ u pokušaju da zbune članove i simpatizere proevropskih stranica. Već prvog dana oko 8.000 članova SNS-a se prijavljuje.

Međutim, na prijavu od „Vlade u senci“ „Fejsbuk“ zatvara stranicu pristalica SNS-a i ovaj pokušaj SNS-a izaziva podsmeh u domaćoj i stranoj javnosti.

Petak 8. maj

U prva tri dana od objavljivanja oglasa 120 kandidata istaklo je svoje kandidature. Čelnici stranaka i pokreta i NVO koji su potpisali oglas po dogovoru se ne prijavljuju među kandidate. Oni podstiču svoje članove i simpatizere za koje znaju da imaju kvalitete, znanje i želju, da istaknu svoje kandidature.

Petak 15. maj

Završena je prva faza. Od prijavljenih 320 kandidata glasanjem 38.000 članova izabrano je 30 kandidata – 18 muškaraca, 12 žena. Prosečna starost 32 godine. Svi sa visokim obrazovanjem.

Subota 16. maj

Posle objavljivanja rezultata počeli napadi na izabrane kandidate preko tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom.
Kandidati, predsednici i istaknuti članovi stranaka, pokreta i NVO proevropske orijentacije razotkrivaju preko društvenih mreža i kablovskih televizija neistinitost napada lansiranih preko tabloida i televizija.
Počinje druga faza izbora vlade u senci.

16. maj – 1. jun

Izabrani kandidati i predsednici i istaknuti članovi stranaka, pokreta i NVO proevropske orijentacije nastupaju u novinama i elektronskim medijima i na društvenim mrežama i svaki u svojoj oblasti obrazlaže politiku za koju će se zalagati. Vodi se isključivo pozitivna kampanja. O vladajućim strankama, antievropskim partijama i pokretima i istaknutim pojedincima iz tih grupa u javnim nastupima ništa ne govore, kao ni o dosadašnjoj politici Vlade, Skupštine i predsednika. Na pitanja koja se odnose na postupanje tih pojedinaca i grupa odgovaraju na način da isključivo promovišu proevropske vrednosti i obrazlažu svoju politiku za koju će se zalagati i koju će sprovoditi kada dođu na vlast.

Utorak 2. jun

Završena je druga faza. Glasalo 45.000 članova i simpatizera proevropskih partija, pokreta i NGO. Izabrana Vlada u senci.

Četvrtak 11. jun

Završena je treća faza. Izabrana je premijerka Vlade u senci, gđa Slobodanka Slobodanović. Ima 34 godine, rođena u Čačku, gde je završila osnovnu i srednju školu. Završila je poljoprivredni fakultet. Ona je sa suprugom suvlasnik i direktor uspešne firme za proizvodnju i izvoz organskog voća i povrća. Majka dvoje dece, ćerke od pet godina i sina od tri godine. Tečno govori engleski, nemački i ruski jezik.

Petak 12. jun

Podneta nova lista za parlamentarne izbore: Grupa građana „Nova Evropa – Slobodanka Slobodanović“. Prva na listi premijerka Vlade u senci. Za njom svi članovi Vlade u senci, za njima 20 kandidata koji su izabrani u prvoj fazi preliminarnih izbora, za njima predsednici i članovi predsedništava proevropskih stranaka, pokreta i NVO, te istaknuti pojedinci koji uživaju kredibilitet u javnosti.

12 –19. jun

Kampanja svih proevropskih stranaka, pokreta i NVO čiji je cilj da podrže Vladu u senci i njenu premijerku.

Petak 12. jun

Povučene sve izborne liste stranaka, pokreta i grupa građana koje su podržale preliminarne izbore za Vladu u senci.

Petak 12. jun

RIK utvrđuje zbirnu izbornu listu na kojoj je i Grupa građana „Nova Evropa – Slobodanka Slobodanović“.

Nedelja 21. jun

Izbori. Grupa građana „Nova Evropa –Slobodanka Slobodanović“ osvaja 45 odsto glasova i 112 poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini.

Istoga dana sa nekim proevropskim manjinskim strankama i drugim strankama koje su izašle na izbore a nisu protiv evropskih integracija postiže se koalicioni sporazum o formiranju Vlade Republike Srbije.

Predsednik Republike, gospodin Vučić i odlazeća premijerka, gospođa Brnabić čestitaju izbornu pobedu gospođi Slobodanović

Sreda 23. jun 

Predsednik Republike, gospodin Vučić poverava mandat gospođi Slobodanki Slobodanović za sastav Vlade.

Nedelja 28. jun – Vidovdan

Nova vlada, sa gospođom Slobodankom Slobodanović na čelu, polaže zakletvu u Narodnoj skupštini.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Slobodnih Novina!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x