Kolumna

Iživljavanje nad nacijom

Piše: Vojin Biljić*

Slobodne Novine – Od dana kada  je doneta protivustavna odluka o proglašenju vanrednog stanja, te kada je protivustavno suspendovana ne samo Narodna skupština već i posledično narodna suverenost, Srbija se nalazi u diktaturi. Sva vlast je koncentrisana u rukama jednog čoveka, koji sa konferencija za štampu širi strah i paniku, ljudska prava više ne postoje kao koncept, a svi građani Srbije se i formalno-pravno nalaze u višednevnim kućnim pritvorima. Imamo čak i određene koncepte koji neodoljivo podsećaju na logore, poput onog na Sajmu.

Sve to se sprovodi bez ikakvog razumnog obrazloženja, bez ikakve svrhe i cilja, samo zarad dnevnopolitičkih potreba rejtinga predsednika SNS-a. Samo osmoro narodnih poslanika stalo je u odbranu Ustava i demokratije, dok su se svi ostali ćutanjem odrekli narodne suverenosti, koju su dužni da čuvaju, i bez borbe je predali u ruke jednom čoveku.

Što je još gore, pokušali su da se opravdaju besmislenim i sramnim opravdanjem da u vreme epidemije nije vreme za odbranu Ustava.

U isto vreme je italijanski premijer Konte na jednoj konferenciji za medije  prozvao opoziciju, pa se cela Italija digla na noge jer je to uvođenje u diktaturu, reagovao je predsednik Matarela, pobunila se javnost, opoziciji je u medijima dat ogroman prostor da zaštiti svoje pozicije. 

U svim državama parlamenti zasedaju kao i što su dužni da zasedaju u vreme vanrednog stanja, dok se u Srbiji vanredno stanje koristi kao mehanizam ne samo za uvođenje diktature već i za iživljavanje nad nacijom. Sramno je to što se većina opozicije i skoro svi mediji prosto utrkuju u tome ko će više relativizovati diktaturu i od građana sakriti brojne i duboke posledice suludih mera. Posledice nisu samo ukidanje demokratije, poniženje građana i moguće zdravstvene konsekvence za 95 odsto nacije kojem virus nije ozbiljna pretnja, već i potpuni kolaps domaće privrede, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, čiji je krajnji ishod siromaštvo i glad. I sve to zarad spasavanja jednog čoveka od izbornog debakla.

*Autor je advokat i potpredsednik „Dosta je bilo“

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Slobodnih Novina!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x