Kolumna

Nalog za Malog

Piše: Branislav Krivokapić

Beogradski glas – Eh ti prirodnjaci! Uvek nešto zakeraju. Eto, sagovornica „Beogradskog glasa“dr Dragana Đorđević nije sigurna da ovdašnja ekonomska elita shvata suštinu koncepta 4.0 industrijske revolucije koja, kako kaže, kreira privredni rast uz potpunu zaštitu životne sredine. A upravo su organizatori „srpskog Davosa“ za glavnu temu izabrali izazove koje donosi pomenuta revolucija. I ako izuzmemo zagađenje iz auspuha mašina s predizbornim sagorevanjem, može se reći da je ovogodišnji „Kopaonik biznis smorum“, kako je skup srpskih ekonomskih magova nazvao jedan tviteraš, protekao u totalno „ekološkoj“ atmosferi: niko se nikom nije zamerio i ničiji interesi nisu ugroženi.  

Značaj kopaoničkog palamuđenja o digitalnoj budućnosti, dalekosežan koliko i uticaj mini-hidroelektrana na ukupnu proizvodnju električne energije, za širu javnost najegzaktnije je sublimirao ministar finansija. Sudeći po izjavi Malog, uprkos „akutnom koronarnom sindromu“ koji trese čitavu planetu, lokomotiva „zlatnog doba“ uskoro prebacuje u petu brzinu, pa će već 2025, kad prosečna plata bude 900 evra, srpski BDP iznositi 73 milijarde evra, što je oko 65 odsto više nego u 2019. Da bi se to ostvarilo, dovoljno je da privredni rast Srbije u periodu od 2020. do 2025. u proseku godišnje iznosi oko 8,5 odsto, što je rast koji unazad nekoliko decenija nije uspela da ostvari nijedna evropska država. A čak i u tako neverovatnoj ekspanziji privreda bi rasla osetno sporije od plata koje bi, da bi prosek 2025. dostigao 900 evra, morale da se godišnje povećavaju u proseku za 10,5 odsto.

Mali je izgleda shvatio da ga je Vučić, kada je rekao da ministar ne mora imati ni fakultet, amnestirao i od lupetanja. Toliko se okuražio da je izjavio kako su on i istaknuti član Mense, „genitalni“ ministar rada Zoran Đorđević, od predsednika dobili nalog da modifikuju „švajcarsku formulu“ kako bi prosečna penzija 2025. dostigla 440 evra, za šta je potreban prosečan godišnji rast od 11,5 odsto, čak tri odsto više od pomenutog neverovatnog rasta BDP-a. U normalnoj zemlji ovakva bi izjava predstavljala javnu optužbu da predsednik krši zakon jer po Ustavu šef države nema ovlašćenja da članovima Vlade izdaje naloge, čak i ako nisu ovako nebulozni poput ovog o penzijama. U Srbiji to je samo još jedna oda vođi koji toliko brine o svojim podanicima da tek što je isplaćena prva penzija uvećana za 5,4 odsto već razmišlja o novim povećanjima. I to baš sad pred izbore, kad ne zna gde mu je glava.

A na sve to šef Misije MMF-a u Srbiji Jan Kes Martejn, s osmehom, ko da je upravo izašao iz „toplog zeca“, kaže da je ova međunarodna institucija otvorena za dijalog o tome da „švajcarska formula“ za obračun penzija bude fleksibilnija. Iako ni MMF, ni bilo koja druga institucija ili pojedinac s malo mozga i minimumom profesionalnog integriteta, srpskoj privredi ni izbliza ne predviđa uspon koji bi omogućio rast BDP-a, plata i penzija koji najavljuje lažni doktor Mali, Jan Kes Martejn je „vrlo zadovoljan“ i „unapred se raduje“ budućoj saradnji, naravno, ako to srpska strana bude htela. I ako za to stigne nalog, kao za Anu, Zoranu, Malog…

I tako, zagađeni i zgađeni, daleko od ideja nove industrijske revolucije, srljamo u „Srbiju 2025“. Ko preživi – pričaće, a ko dobije „nalog“ neka bar umre između sedam i 15 časova. Jer prevoz do groblja po prepodnevnoj tarifi, koju su nedavno uveli Topalovići iz Šumadije (JKP „Gradska groblja“, Kragujevac), dvostruko je jeftiniji nego kad ovaj svet napustite po podne ili tokom noći.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x