Kolumna

Poslanici valjda nisu deca

Piše: Vojin Biljić

Slobodne Novine – Narodni poslanici su dužni da u svakom trenutku čuvaju dostojanstvo i integritet Narodne skupštine. To se posebno odnosi na situacije kada u svojstvu narodnog poslanika iznose određene stavove jer se može desiti da iznete stavove narodnih poslanika zloupotrebe oni kojima je iz bilo kog razloga cilj da uruše integritet Narodne skupštine i posredno narodne suverenosti.

Upravo se to dešava u anketi koju za potrebe nekog svog istraživanja trenutno sprovode „Otvoreni parlament“ i nevladina organizacija CRTA. Naime, u sklopu te ankete i sam sâm pozvan da iznesem svoje stavove na tačno određena pitanja, koja su, po rečima anketara, sastavili eksperti CRTA. I to samo po sebi ne bi bio problem. Uostalom, više puta do sada sam učestvovao u sličnim anketama i iznosio svoje stavove. Ovoga puta, međutim, pitanja su bila takva da su sama po sebi vređala dostojanstvo parlamenta i očigledno je njihova svrha bila uperena na relativizaciju državnog udara koji se desio suspendovanjem Narodne skupštine 15. marta ove godine, a suspenzija još uvek traje. Cilj ankete nije bio dakle bilo kakvo obaveštavanje o stavovima poslanika, već upravo suprotno, nametanje narodnim poslanicima narativa koji bi opravdao skandalozno ukidanje parlamenta, te kasnije serviranje tog narativa javnosti kao tobožnjeg stava većine narodnih poslanika.

Prvo pitanje je glasilo koji bi bio moj stav o tome da li parlament treba da zaseda ili ne. Anketarki sam odgovorio da je pitanje nepristojno jer je nadležnost parlamenta, kao i njegova uloga u vanrednom stanju, precizno regulisana Ustavom, pa je to isto kao i da me je pitala da li mislim da Ustav treba da se krši ili ne. Na takvo pitanje odbio sam da odgovorim, smatrajući ga uvredom građana koje predstavljam.

Drugo pitanje odnosilo se na to šta mislim o održavanju elektronske sednice. Pitao sam anketarku u kom je to pravnom aktu našla tu mogućnost, odnosno koja država u svetu drži sednice elektronskim putem, na šta nije mogla da mi odgovori. Jedino mesto gde se mogla naći ova sumanuta ideja o elektronskom glasanju jeste autorski tekst Gordane Čomić u listu „Danas“, pa pretpostavljam da i sama poslanica Čomić kao i CRTA zajednički rade na pripremi javnosti za to da se sednica parlamenta održi elektronskim putem. Pošto za to nema pravnog osnova, ali ni uporedne prakse u drugim državama, kako trenutno tako i bilo kada u istoriji parlamenta, očigledno postoji namera da se ta ideja predstavi kao legitimna pred narodnim poslanicima i kasnije plasira javnosti.

Kao neko ko već 15 dana, od dana proglašenja vanrednog stanja, svakodnevno učestvuje u konferencijama za medije i ko je potpisao desetak različitih zahteva povodom protivustavne suspenzije Narodne skupštine, očekivao bih pitanje koje se tiče tih aktivnosti ili bar obradu tih, u ovom trenutku za javnost relevantnih podataka, poput toga koji je zahtev kada podnet i zašto na njega nije odgovoreno, ali „Otvorenom parlamentu“ i CRTA očigledno nije cilj informisanje javnosti kako bi zauzeli stav o radu parlamenta, već upravo suprotno, a to je priprema javnosti za ograničavanje ili za potpuno ukidanje parlamentarizma. Trenutak u kome živimo sam po sebi daje odgovor da to nije nemoguće.

Konačno, imam i jednu poruku za narodne poslanike. Drage kolege, kao predstavnici narodne suverenosti nije dovoljno da pazite kako odgovarate na pitanja. Jednako je važno, ako ne i važnije, da pazite da samim odgovaranjem na pitanje ne date legitimitet ukidanju parlamentarizma. Svaka vaspitačica u bilo kom vrtiću će vam reći da se deci ostavljaju samo prividni izbori prilikom odgovora na pitanje da li će ručak pojesti kašikom ili viljuškom, dok se o tome da li će ručak pojesti uopšte ne raspravlja. Drage kolege, nadam se da u ovom istraživanju nećete biti deca.

(Autor je advokat i potpredsednik „Dosta je bilo“)

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Slobodnih Novina!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Leave a Reply

avatar
2500
  Subscribe  
Notify of

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač