Politika Beogradski glas
Kolumna

Saša Radulović: Četiri dosledne godine

Beogradski glas

Beogradski glas – Pokret „Dosta je bilo“ osnovan je 27. januara 2014. godine, tri dana nakon što sam sa svojim timom podneo ostavku na mesto ministra privrede u Vladi Republike Srbije. Okupljeni oko cilja – da od Srbije napravimo zemlju u kojoj se lepo i rado živi – držeći se principa i programa, izgradili smo jaku opozicionu organizaciju sa preko 80 lokalnih odbora i 60 aktivnih kancelarija.

Na prve izbore izašli smo dva meseca nakon osnivanja, u martu 2014. godine. U potpunom medijskom mraku i bez organizacije na terenu dobili smo podršku 74.973 birača. U centralnim beogradskim opštinama Stari grad, Vračar, Savski venac i Novi Beograd već tada nam je podrška bila veća od pet odsto. U Novom Sadu takođe. U Nišu u Medijani skoro pet odsto. Na pojedinim biračkim mestima u centru Beograda i Novog Sada preko 13 odsto.

Dve godine između izbora radili smo kao vanparlamentarna politička organizacija, praktično bez novca, podržani isključivo od naših članova. Članstvo u pokretu poraslo je na preko 5.000 članova. Pokrenuli smo niz akcija i peticija, od borbe protiv protivustavnog smanjenja penzija do borbe protiv prodaje vojvođanske zemlje stranim investitorima.

U aprilu 2016. godine na parlamentarnim izborima DJB samostalno osvaja 227.626 glasova i postaje najjača opoziciona poslanička grupa. Najbolji rezultat DJB je postigao na teritoriji grada Beograda, sa osvojenih 11,2 odsto. U Starom gradu i Vračaru zabeležili smo rezultat od preko 18 odsto glasova. Na Savskom vencu više od 17 odsto, a u Novom Beogradu preko 15 odsto. DJB je ušao i u Skupštinu Vojvodine i u više od 20 opštinskih skupština. U Beogradu DJB ima odbornike u 10 opština.

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.08 MB]

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x